VVD


11-12-2007

Zet export kinderbijslag stop

De mogelijkheid om kinderbijslag en kindertoeslag te exporteren naar niet EU-landen moet met onmiddellijke ingang worden stop gezet.

VVD-Kamerlid Stef Blok zal dit bepleiten tijdens de begrotingsbehandeling van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op 11 en 12 december 2007.

Op grond van internationale verdragen wordt zowel kinderbijslag als kindertoeslag ook uitgekeerd voor kinderen in niet EU-landen. Dit is zeer fraudegevoelig en duur om uit te voeren. De cijfers liegen er niet om: om 7 miljoen euro kindertoeslag te exporteren wordt 4,5 miljoen euro kosten gemaakt. Van de kinderbijslag wordt 38 miljoen euro geëxporteerd. Controle op misbruik is moeilijk en duur. Uit onderzoek van het SVB in 2006 bleek bijvoorbeeld dat in Marokko van tientallen kinderen werd opgegeven dat ze naar een school voor bijzonder onderwijs gingen, terwijl ze naar een normale school gingen. Enkel om extra kinderbijslag te krijgen. Bovendien is de Nederlandse kinderbijslag afgestemd op Nederlandse kosten van levensonderhoud. De VVD pleit er daarom voor de verdragen die ons verplichten de kinderbijslag en kindertoeslag te exporteren, op te zeggen. De mogelijkheid om maatwerk te bieden voor kinderen die bijvoorbeeld een jaar onderwijs in het buitenland volgen of voor Nederlanders die tijdelijk zijn uitgezonden blijft, als het aan de VVD ligt, wel bestaan.