Gemeente Amsterdam



Persbericht

Datum 11 december 2007

Kenmerk 220

Amsterdamse Klimaatconferentie: op weg naar een stadsbrede klimaatcoalitie Amsterdamse bedrijven, instellingen en kennisinstituten bijeen om CO2 te reduceren

Op dinsdag 11 december wordt de eerste Amsterdamse Klimaatconferentie gehouden. Wethouder Marijke Vos (Milieu) presenteert de Amsterdamse klimaatvisie aan ongeveer 120 vertegenwoordigers van Amsterdamse bedrijven, instellingen en kennisinstituten. De klimaatvisie behelst een inventarisatie van projecten en maatregelen waarmee de stad Amsterdam haar CO2-reductiedoelstellingen kan behalen. Het plan is ambitieus, maar uit de long list blijkt de haalbaarheid. Samenwerking en medewerking van alle partijen die in Amsterdam verantwoordelijk zijn voor CO2-uitstoot is daarbij onontbeerlijk. Marijke Vos heeft deze Klimaatconferentie opgezet om coalitievorming te stimuleren en alle partijen te committeren aan de CO2-doelstelling.

Amsterdam heeft de ambitie om 40% CO2 te reduceren in 2025 ten opzichte van 1990. De gemeente werkt daar al volop aan binnen de eigen organisatie en ook in coalitievormen met andere partijen. Om de 40% CO2-reductiedoelstelling in 2025 daadwerkelijk te realiseren is het nodig om in alle sectoren klimaatcoalities te smeden tussen bedrijven, instellingen, kennisinstituten, burgers en de gemeente zelf. Alleen gezamenlijk kan de ambitie worden waargemaakt. De eerste officiële samenkomst van deze toekomstige stedelijke klimaatcoalitie is op de eerste Amsterdamse Klimaatconferentie. Dit moet in het voorjaar van 2008 leiden tot het Amsterdamse Klimaatprogramma.

Om de ambitieuze doelstelling te realiseren is een long list en een short list van mogelijke klimaatprojecten samengesteld. Uit recent onderzoek blijkt dat in Amsterdam met deze projecten de CO2-reductiedoelstelling kan worden behaald. Er zijn verschillende sectoren benoemd die alle een bijdrage moeten leveren op het gebied van energiebesparing, het ontwikkelen van duurzame energie en efficiënter energiegebruik. De gemeente wil met alle partijen gezamenlijk vanaf 2008 de in de short list opgenomen maatregelen in uitvoering nemen.

Marijke Vos: "Tijdens de voorgesprekken in aanloop naar deze conferentie met Amsterdamse bedrijven en instellingen is al grote betrokkenheid getoond om een bijdrage te leveren aan de CO2-reductie van de stad Amsterdam. Velen zijn bovendien, net als de gemeente, al bezig met projecten rond klimaat. Om de sfeer van urgentie en betrokkenheid te behouden wil ik in het voorjaar van 2008 de eerste CO2- reductiecontracten sluiten met onze klimaatpartners. Want dat samenwerking op het gebied van klimaat in Amsterdam noodzakelijk is mag duidelijk zijn."

Potentiële sectorale maatregelen voor het klimaatprogramma In de ICT-sector, die in Amsterdam erg groot is, is sprake van enorme groei van het energieverbruik door toenemend internetgebruik, Het project `Green IT' kan moderne .

11 december 2007 Gemeente Amsterdam
Kenmerk 220 Bestuursdienst
Pagina 2 van 2

koeltechnieken gaan toepassen, restwarmte gebruiken en zuinigere apparatuur toepassen. Daardoor kan het energiegebruik fors worden teruggedrongen. De sector Huishoudens is verantwoordelijk voor 35% van de CO2-uitstoot in Amsterdam. Het energieverbruik kan worden teruggedrongen door onder meer isolatie van de bestaande woningbouw, het toepassen van duurzame energie en zuinigere apparatuur. Samen met de energie- en bouwsector kan verder de warmte- en koudeopslag en de stadsverwarming worden uitgebreid. Aan huishoudens zal de mogelijkheid geboden worden om te participeren in zonne- en windenergie. In diverse projecten wordt hier al aan gewerkt, maar meer inzet is nodig. De sector Verkeer en Vervoer kan haar bijdrage leveren door onder meer nieuwe technieken te ontwikkelen zoals het gebruik van waterstof. De sector Overheid is in Amsterdam verantwoordelijk voor 5% van de CO2-uitstoot. Dit kan worden teruggebracht door onder andere vermindering van het energiegebruik in overheidsgebouwen, de verduurzaming van het eigen wagenpark, het gebruik van uitsluitend groene stroom en door de openbare verlichting efficiënter te maken. In 2015 moet de gemeentelijke organisatie CO2-neutraal zijn. Een andere focus ligt op het energieneutraal bouwen van kantoren en bedrijven en het vergroenen van de elektriciteitsopwekking. Samen met de onderwijssector zal een voorbeeldproject worden ontwikkeld waarmee een bestaand schoolgebouw door de inzet van alle beschikbare technieken zal worden omgevormd tot een klimaatvriendelijke locatie.

Het is de intentie om het komende half jaar in overleg met diverse partijen de definitief uit te voeren klimaatmaatregelen per sector in gezamenlijkheid vast te stellen. Deze maatregelen vormen dan het Amsterdamse Klimaatprogramma.

Deelnemers aan de conferentie zijn onder andere de Kamer van Koophandel, MKB Amsterdam, ORAM, de Stichting Natuur en Milieu, ABN Amro, Rabobank, Triodos, Ing, Nuon, Green Choice, Bouwfonds MAB, Cisco, KPN, TLN, de Amsterdamse universiteiten, diverse stadsdelen, de Woonbond en de Amsterdamse woningcorporaties.

Tijdens de conferentie zal ook het beeldmerk van de Amsterdamse Klimaatcoalitie worden onthuld.

Pb-220