Vereniging Nederlandse Gemeenten

Participatie voor iedereen


11.12.2007

Bijstandsgerechtigden met perspectief op werk kunnen met behulp van een voorschakeltraject worden voorbereid op
re-integratie naar werk. Voor mensen met een te grote afstand tot de arbeidsmarkt die geen kans maken op een gewone baan, is maatschappelijke participatie geschikter. Zij moeten dan, net als iedereen, beloond worden voor hun werk.

Over deze twee onderwerpen hebben de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV) overeenstemming bereikt. Daarvoor is nodig dat het wetsvoorstel participatieplaatsen wordt aangepast.

Voor mensen met perspectief op werk zijn, tijdelijke, participatieplaatsen geschikt, aldus VNG en FNV. Zij zouden eerst een voorschakeltraject (participatieplaats) moeten volgen om daarmee hun kansen op een succesvolle re-integratie te vergroten. In het voorschakeltraject leren zij onder andere noodzakelijke vakkennis en Nederlands op de werkvloer. Het ligt, met het oog op inschakeling in reguliere arbeid, voor de hand dat na afloop van het voorschakeltraject de betreffende werkgever aan de werkzoekende een leer- en arbeidsovereenkomst aanbiedt volgens de CAO-voorwaarden van die sector. Ook krijgt men dan verdere scholing en training.

Voor mensen die geen uitzicht hebben op een gewone baan biedt maatschappelijke participatie een mogelijkheid. VNG en FNV vinden het een maatschappelijke plicht om ook hen een toekomst te bieden. VNG en FNV pleiten daarom voor banen in de vorm van maatschappelijke participatie. Voorwaarde is wel dat deze mensen een vergoeding dienen te krijgen voor hun inspanningen; in ieder geval het wettelijk minimumloon voor de uren dat ze werken.

Den Haag, 11 december 2007