Essent


* Energie is overal

Essent Milieu start vervoer afval per spoor vanuit Maastricht

Op maandagmiddag 10 december jl. vertrok de eerste trein met afval vanaf het overslagstation van Essent Milieu aan de Fregatweg in Maastricht. Het transport liep via de ter plaatse aanwezige en voorheen weinig gebruikte stamspoorlijn. Op werkdagen zal er voortaan dagelijks een trein vertrekken vanaf het afvaloverslagstation naar de verbrandingsinstallaties van Essent Milieu op het industrieterrein Moerdijk en in Wijster.

Per jaar 4.000 vrachtwagenritten minder in Zuid-Limburg

Essent Milieu streeft ernaar meer afvalstoffen per spoor naar haar verwerkingslocaties te vervoeren. Zij is daarbij afhankelijk van de keuze, die gemeenten en bedrijven maken bij het sluiten van een afvalverwerkingscontract met Essent Milieu. Het vervoeren van het afval per spoor vanaf het overslagstation aan de Fregatweg komt vooral tegemoet aan de wens van de gemeente Maastricht om een deel van het wegvervoer binnen de stadsgrenzen van weg- naar spoorvervoer om te buigen. Vanaf de locatie Kerkrade vervoert Essent Milieu al afval per spoor. Daar komt nu het afval uit Maastricht bij. Op deze manier wordt jaarlijks het vervoer van meer dan 100.000 ton afval met vrachtwagens uitgespaard. Dit komt neer op een aantal van 4.000 vrachtwagenritten per jaar in Zuid-Limburg.

Aandacht
Het in gebruik nemen van de spoorlijn door Maastricht betekent dat dagelijks vier maal de overwegen en kruisingen op het traject van het overslagstation naar de aansluiting op het spoorwegnet geblokkeerd worden voor verkeer en voetgangers. Bij de overgang aan het einde van de Fregatweg kan dit tot een wachttijd leiden voor verkeersdeelnemers bij de passage van de trein. Essent Milieu is zich bewust van dit aspect en heeft dit zorgvuldig in haar afweging meegenomen toen zij deelnam aan de aanbesteding van Afval Sturing Limburg (ASL) in 2005. In dat jaar schreef ASL een openbare aanbesteding uit voor verwerking van het afval van alle Limburgse gemeenten. In de richtlijnen werd vervoer per spoor hoger gewaardeerd dan wegtransport, waarvoor de aanbieder bonuspunten kon krijgen. Vanuit de duurzaamheidgedachte en met het oog op het beleid om het vervoer van afval over de weg te beperken, heeft Essent Milieu in haar bieding het spoorvervoer vanuit Maastricht opgenomen. Daaraan wordt nu daadwerkelijk invulling gegeven.

Spoorvervoer
Essent Milieu vervoert landelijk jaarlijks 600.000 ton afval per spoor, voornamelijk naar haar locaties Moerdijk en Wijster. Daarvan komt nu circa 100.000 ton uit Limburg. Dagelijks vertrekt een gecombineerde trein met 42 containers met huisvuil. Essent Milieu werkt er aan om een nog groter deel van de totale hoeveelheid afval die zij verwerkt (2,6 miljoen ton per jaar) per spoor te vervoeren.

Geplaatst: 11 december 2007