Minister Cramer meldt zorgen over palmolieproductie aan Maleisië

De productie van palmolie voor biomassagebruik mag niet leiden tot negatieve milieu-effecten. 'Hierover maken veel burgers in Nederland en Europa zich zorgen,' aldus minister Cramer van Ruimte en Milieu op werkbezoek in Maleisië. Haar Maleisische collega minister Chin was niet doof voor die zorg. Beide landen gaan samenwerken zodat duidelijk wordt wat de productie van palmolie betekent onder andere voor de CO2-uitstoot. Doel moet zijn dat de productie van palmolie duurzaam verloopt.

Palmolie is een belangrijke voedingsgrondstof, maar tevens een belangrijke vorm van biomassa voor energiegebruik. De productie ervan kent echter flink wat mogelijke nadelen, zoals ontbossing (veel bossen verdwijnen om plaats te maken voor palmolieplantages), het verdwijnen van biodiversiteit en stijging van voedselprijzen. Het verdwijnen van bos op veengrond kan leiden tot de uitstoot van veel CO2. Over de mate waarin verschillen de meningen.

Maleisië wil de zogeheten RSPO-criteria toepassen bij certificering van palmolie. Deze criteria zijn opgesteld door vertegenwoordigers van bedrijven en ngo's, wereldwijd verenigd in de Round Table on Sustainable Palmoil, de RSPO. Deze criteria komen grotendeels overeen met de duurzaamheidscriteria zoals die in Nederland door de commissie Cramer zijn opgesteld. Minister Cramer noemde de toepassing van de RSPO-criteria in Maleisië een grote stap vooruit. De RSPO mist echter twee voor Nederland en de EU belangrijke criteria: een positieve CO2-balans (minder uitstoot dan productie van fossiele grondstoffen), en het aanpakken van ongewenste indirecte effecten zoals ontbossing, afname van biodiversiteit en de concurrentieslag met palmolieproductie voor voeding.

Ten behoeve van het in kaart brengen van de CO2-balans zijn beide landen vandaag overeengekomen een onafhankelijk oordeel te vragen aan (internationale) wetenschappers. Minister Cramer zal hiervoor enkele Nederlandse onderzoekers benaderen. Maleisië zegde daarnaast toe te willen doorpraten over hoe zij transparant kan maken wat haar palmolieproductie voor indirecte effecten heeft.

Minister Cramer is tevreden met de uitkomsten van de dialoog die ze met Maleisië voerde. 'We maken ons in Europa zorgen of de palmolie die wij zelf willen toepassen in onze brandstoffenmix, niet leidt tot grote problemen elders op de wereld, zoals in Maleisië. En een land als Maleisië heeft er alle belang bij dat zij palmolie kunnen exporteren. Dus in beider belang gaan wij nu aan de slag!'

Maleisië is met Indonesië de grootste palmolieproducent ter wereld. In 2005 produceerde Maleisië 15 miljoen ton (45% van de mondiale productie) en Indonesië 13,9 miljoen ton. China en de Europese Unie (vooral via Nederland) zijn de grootste importeur.

Minister Cramer bezoekt 10 en 11 december Maleisië, voordat ze afreist naar de klimaattop op Bali. In Maleisië bezoekt ze onder meer een palmolieplantage en een houtplantage en voert ze gesprekken met de Maleisische overheid en NGO's met als doel de productie van hout en palmolie te verduurzamen.

Noot voor redacties (