Gemeente Sluis


07/12/07 - Smokkelen herleeft in Eede

Aflevering smokkelauto voorproefje van valorisatie

Op dinsdag 11 december rijdt een smokkelauto het grensplaatsje Eede binnen. Oude tijden herleven, maar we doen er nu niet geheimzinnig over. Sterker nog, de inwoners van Eede en de gemeente zijn er trots om dat dit spannende en illustere stukje van de geschiedenis weer beleefbaar wordt in Eede. De smokkelauto is gemaakt door kunstenaar Albert Kramer en onderdeel van de herinrichting van het Dorpsplein volgens het ontwerp van architect Sybolt Meindertsma. De herinrichting maakt deel uit van de valorisatie van Eede, waarvoor de plannen tot stand zijn gekomen in overleg tussen de inwoners van Eede en de gemeente. U bent van harte welkom om aanwezig te zijn bij de aflevering van de smokkelauto, een voorproefje van de oplevering van de totale valorisatie in het voorjaar van 2008.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog begon de actieve smokkel rond Eede. Ook tussen de twee wereldoorlogen en daarna in de jaren vijftig en zestig werd er volop gesmokkeld. Voor smokkelaars was de omgeving van Eede met zijn tientallen weggetjes en grenspaadjes een paradijs.

De tegenwoordige passanten hebben niets te verbergen en rijden door Eede via de rijksweg van Aardenburg naar Maldegem. Om hen te verleiden om even te stoppen voor een bezoek aan de kern, heeft het dorp een nieuwe impuls nodig. Een groep Eedenaren heeft daartoe de handen ineen geslagen en werkt samen met de gemeente Sluis om de identiteit, de leefbaarheid en de economische concurrentiepositie van het dorp te versterken. Het accent ligt op de toeristische, culturele, educatieve en ruimtelijke structuur. De overblijfselen, de kennis en de potenties vormen het basiskapitaal. Er is een klankbordgroep ingesteld die met hulp van deskundigen een inrichtingsplan heeft uitgewerkt. Hierbij staan thema's centraal die het dorp karakteriseren, zoals smokkelen en vlasnijverheid.

Het centrum van Eede is het Dorpsplein. Dit plein wordt opnieuw ingericht zodat het een echte ontmoetingsplaats wordt, en niet langer de doorgaande (sluip)route tussen Aardenburg en Maldegem vormt. Het aspect veiligheid is erg belangrijk, maar daarnaast speelt ook de uitstraling een belangrijke rol. De smokkelauto van Albert Kramer is één van de elementen die hieraan bijdraagt.

De totale valorisatie is in het voorjaar van 2008 klaar. Door de komst van het beeld- en sfeerbepalende kunstwerk/speeltoestel begint de toekomstige sfeer van het plein al een beetje te leven. De smokkelauto geeft een voorproefje van het Dorpsplein als fijne en karakteristieke ontmoetingsplaats in Eede.

Samenhang met projecten in de regio

Dit project is een voorbeeldproject in het kader van het bevorderen van de leefbaarheid en hieraan gekoppeld het behoud en stimuleren van horeca en detailhandel in de kernen. Daarnaast vormt het heringerichte Dorpsplein een aantrekkelijk vertrek- en eindpunt in het (toekomstige) wandel- en fietsroutenetwerk in West Zeeuws-Vlaanderen. Het project draagt bij aan de versterking van het verder uitbouwen van het toeristisch-recreatief product West Zeeuws-Vlaanderen in het algemeen, en het versterken van Eede als kern in de regio. De herinrichting van het Dorpsplein wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen uit het Leader+ programma (plattelandsontwikkeling) en de Brede Doeluitkering (BDU, verkeersveiligheid), beide van de provincie Zeeland.