Gemeente Schagen

Startsein herontwikkeling Lagedijk gegeven
Onthulling bord bedrijventerrein Lagedijk.jpg

Gedeputeerde Jaap Bond, wethouder Jan Bouwes en burgemeester Gerrit Westerink onthulden als startsein van de herontwikkeling van bedrijventerrein Lagedijk op maandag 10 december een groot bord op de hoek Zijperweg/Halerweg. Vervolgens zetten zij, schouder aan schouder, scheppen in het zand om de eerste stappen in de herontwikkeling en uitbreiding van bedrijventerrein Lagedijk symbolisch weer te geven.

Gedeputeerde Jaap Bond noemde de ontwikkeling van de haven als gangmaker voor de recreatievaart, maar vooral voor de ontwikkeling van toekomstig goederenvervoer over het water. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar het ontlast ook het drukke verkeer op de wegen. Met een blik op de toekomst sprak hij zelfs al over de opening van een container terminal in Schagen.

Wethouder Jan Bouwes bedankte in zijn speech de voorganger van Jaap Bond, ex- gedeputeerde, Hans Schipper. Schipper stak 1,7 miljoen proviciaal kapitaal in de ontwikkeling. Bouwes meldde verder dat rond 1 maart 2008 de Zijperweg aangepakt wordt. Het is de bedoeling een aftakking naar de Lagedijkerweg te realiseren die loopt via het terrein van de gemeentewerkplaats en Spiralo. Een rotonde aan het einde van de Zijperweg moet vervolgens het verkeer in goede banen leiden.

Directeur Eric Rijnders van ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord betoogde dat revitalisatie van bestaande bedrijventerreinen in de regio een goede zaak is. De koppeling met een uitbreiding geeft bedrijven de ruimte zich te ontwikkelen op een manier die ze zelf kiezen en terreinen aan het water zijn schaars. Hij is verheugd met de stimulerende werking die dit heeft voor de bedrijvigheid in de kop.

Hans Bouterse, de voorzitter van de industrie- en bedrijvengroep memoreerde de lange weg naar deze aftrap, maar was wel blij dat de bal nu rolt. Hij deed tevens een beroep op de ondernemers zelf ook bij te dragen aan het smoel van het bedrijventerrein.

Bij de herontwikkeling is het de bedoeling om een aantal bedrijven betere groeimogelijkheden te bieden door verplaatsing van het bestaande naar het nieuwe gedeelte. Daarnaast kan door toepassing van aangepaste milieuzonering in het nieuwe bestemmingsplan gezorgd worden dat het juiste bedrijf op de juiste plaats komt. Tegelijkertijd dient de uitstraling van de openbare ruimte een lift te krijgen.

Het huidige bedrijventerrein is circa 40 hectare groot. Het gebied ten noordwesten van dit terrein (ca. 11 hectare) zou deels (6,5 hectare) ontwikkeld moeten worden als bedrijventerrein en deels als natuurlijke buffer tussen de bedrijfsmatige activiteiten en de ecologische zone ten noorden van de Westfriese Omringdijk. De natuurlijke zone geldt tevens als waterberging voor het nieuwe gedeelte van het bedrijventerrein.

In het kort is dit de schets van het revitaliseringsprogramma van bedrijventerrein Lagedijk. De herontwikkeling is een project van de gemeente Schagen en Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland-Noord. Realisatie is mogelijk met financiële medewerking van de provincie Noord-Holland vanuit het UNA-programma Water als Economische Drager (WED).

Wethouder, burgemeester en gedeputeerde schouder aan schouder Belangstelling voor startsein herontwikkeling bedrijventerrein Lagedijk