Ingezonden persbericht
Persbericht
Uitreiking Clara Meijer Wichmann penning aan gemeente Utrecht voor onderscheidend illegalenbeleid op 10 december
Op 10 december zal de Clara Meijer Wichmann penning worden uitgereikt aan de gemeente Utrecht, omdat deze stad zich op onderscheidende wijze heeft ingezet voor de ongedocumenteerden in haar gemeente. De uitreiking zal plaatsvinden tijdens een debat over het illegalenbeleid in Amsterdam.In bijlagen de uitnodiging en meer informatie over het debat.
Voor meer informatie
perscontact met
Ellen Bosman-Brander 06-52642528 en of
Ruth Hopkins 0624669869 ruth.hopkins@orange.nl
Liga voor de Rechten van de Mens
www.ligarechtenvandemens.nl
---
Uitnodiging Clara Meijer-Wichmann Penning 2007
Geachte genodigde,
Op maandagavond 10 december 2007 om 20.00 uur wordt in Studio 80, Amstel 80 in Amsterdam aan de gemeente Utrecht de Clara Meijer-Wichmann Penning 2007 uitgereikt. Deze jaarlijkse penning is haar door de Liga voor de Rechten van de Mens & J'accuse toegekend voor haar bijzondere inzet voor ongedocumenteerde vreemdelingen binnen de gemeente.
Op 10 december 2007, de Dag van de Rechten van de Mens, wordt ook de jaarlijkse Clara Meijer-Wichmann lezing gehouden door de filosoof Rene Gabriëls. Hij zal ingaan op de positie van ongedocumenteerden in de Nederlandse samenleving en op de vraag of mensenrechten in de moderne tijd zijn verworden tot burgerrechten.
Tevens zal er een debat met politici plaatsvinden over de positie van illegalen in Nederland onder de titel "Gelden mensenrechten alleen voor burgers?".
Er is op 10 december ook muziek, verzorgd door Robert Baas, bandoneon, Kirsten Fischer, accordeon en Cees Hamelink, vibrandoneon.
Wij hopen u op 10 december te mogen begroeten,
Prof.dr. Cees J. Hamelink, voorzitter van de Liga voor de Rechten van de Mens
Burg. Hogguerstr. 279, 1064 CP Amsterdam, t. 020-4480400, e. hamelink@antenna.nl
Thea Engel, voorzitter van J'accuse
Woudenbergseweg 37, 3711 AA Austerlitz, t.0343-491806, e. coopmans.engel@kpnplanet.nl
Amsterdam, november 2007.
PS
Graag ontvangen wij vooraf een bevestiging van uw komst. U kunt hiervoor e-mailen: bosman@publishnet.nl .
---- --
Gelden mensenrechten alleen voor burgers ?
Over de positie van illegale vreemdelingen in Nederland
"De vluchteling is de mens van de mensenrechten: zij heeft namelijk alles behalve haar menselijkheid verloren"
Gelden mensenrechten in Nederland voor 'een ieder'? Op grond van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens heeft 'een ieder of 'allen' of 'alle mensen' recht op universeel geldende mensenrechten. Toch is anno 2007 niet helder of dit daadwerkelijk voor een ieder in Nederland geldt en is het de vraag of de mensenrechten van alle vreemdelingen ook worden beschermd. Kortom, zijn mensenrechten in de moderne tijd verworden tot burgerrechten?
Deze vraag staat centraal tijdens een debat dat de Liga voor de Rechten van de Mens zal houden op 10 december, de dag voor de rechten van de mens, aanvang 19.30 uur, in Studio 80 in Amsterdam.
Naast het debat zal op deze avond ook de Clara Meijer Wichmann penning worden uitgereikt aan de gemeente Utrecht, omdat deze stad zich op onderscheidende wijze heeft ingezet voor de ongedocumenteerden in haar gemeente.
Mensenrechtenschendingen vinden vooral plaats in het buitenland, zo lijken we te vinden. Maar hoe zit het met de mensenrechten in Nederland. Het kabinet roept burgers van Nederland te pas en te onpas op respect te tonen en zich fatsoenlijk te gedragen. Maar hoe fatsoenlijk is de Nederlandse behandeling van de mensen die naar Europa reizen voor een inkomen, voor veiligheid, voor geluk, maar geen verblijfsstatus hebben?
Voldoet de behandeling van illegale vreemdelingen in Nederland aan (internationale) verplichtingen op het terrein van de mensenrechten? Tijdens het debat op 10 december komen een aantal deelonderwerpen aan de orde. Dat kan bijvoorbeeld zijn:
. Het uitgangspunt van de vreemdelingenwet is: iedereen die niet is toegestaan in Nederland te verblijven, moet vertrekken. Doen zij dit niet, dan lopen vreemdelingen de kans te worden gedetineerd in een van de vreemdelingengevangenissen in Nederland. Vreemdelingenbewaring is echter niet aan een wettelijk maximum gebonden en het wordt evenmin regelmatig door de rechter getoetst; criminele verdachten hebben op veel punten een betere rechtsbescherming dan vreemdelingen, zo lijkt het. Critici merken op dat de detentie van vreemdelingen in toenemende mate een strafrechtelijk karakter heeft, waarbij de illegaal wordt gecriminaliseerd. Is de detentie van vreemdelingen eigenlijk wel in overeenstemming met de mensenrechten?
. De positie van vrouwen in de illegaliteit is een ander zorgelijke kwestie. Blijfvanmijnlijfhuizen kunnen of willen vrouwen zonder verblijfsvergunningen die met huiselijk seksueel of ander geweld hebben te maken, veelal geen opvang bieden. Dit leidt ertoe dat de betrokken vrouwen geen andere keuze hebben dan terugkeren naar de gewelddadige situatie die zij ontvluchtten of de straat. Hoe verhoudt deze praktijk zich tot de mensenrechtenverdragen die Nederland heeft ondertekend?
. Het koppelingsfonds waaruit tot voorkort medisch noodzakelijke kosten van illegale vreemdelingen werden betaald, is afgeschaft. Illegalen kunnen in principe geen aanspraak maken op (vergoeding van) gezondheidszorg. Is dit niet in strijd met de internationale verdragen waaraan Nederland zich heeft gecommitteerd?
. Kinderen worden samen met hun ouders gedetineerd in afwachting van hun uitzetting. De kinderen kunnen hierdoor niet meer naar school. Op grond van internationale mensenrechtenverdragen hebben kinderen recht op onderwijs. Is dit universele recht in het geding?
De voorlopige opzet van de avond is als volgt:
Korte introductie van de Liga en het onderwerp: prof Cees Hamelink.
Lezing van filosoof Rene Gabriëls, verbonden aan de universiteit Maasticht
Het nieuwe bestuur van de Liga presenteert hun eerste column.
De column wordt voorgelezen door een ongedocumenteerde vreemdeling die in Nederland woont.
Namen van de columnisten: Mohammed Benzakour (publicist), Astrid Essed (publicist), Elisabeth Steenhoven (beleidsmedewerker ontwikkelingssamenwerking), Wies Dinsbach (onderzoeker), Aika van der Klei (feminist), Hans Gaasbeek (strafrechtadvocaat)
Debat met onder andere Naima Azough (Groenlinks Tweede Kamerlid), Sabina Gazic (PvdA gemeenteraardslid Amsterdam), Elvira Sweets (voorzitter stadsdeelraad Amsterdam-Zuidoost),
Niki Schipper (Groenlinks gemeenteraadslid Utrecht) en Bouchra Dibi ( PvdA gemeenteraadslid Utrecht).
Eventuele reacties uit de zaal.
Ruth Hopkins modereert de avond.
De bijeenkomst wordt gehouden in Studio 80, Amstel 80 in Amsterdam. De zaal is open
vanaf 19.30 uur.
(schuin tegenover de Stopera aan de Amstel, op korte loopafstand van Muntplein/ Rokin).
Vanaf CS bereikbaar met tram 4, 9, 14, 16, 20, 24 of 25.
Voor meer informatie over de Liga www.ligarechtenvandemens.nl
---- --