Schaarste op de arbeidsmarkt: top 5 trends voor 2008
Arbeidsmarkt in 2008: Te weinig jongeren, stijging salarissen
AMSTERDAM, 20071210 -- Wat zijn de top 5 arbeidsmarkttrends voor 2008? Meer vacatures, of juist massa-ontslagen door de kredietcrisis in Amerika? De belangrijkste trend volgens interimbureau G-Recruitment is de historisch grote schaarste aan (jong) talent. Is er een oplossing? Misschien; Nederland wordt steeds interessanter voor professionals uit het buitenland.
1: Jonge medewerkers zijn op.
De gezinnen zijn flink kleiner geworden. In de jaren '50 was een gezin met 10 kinderen heel normaal; nu is 1-2 kinderen gemiddeld. Gevolg: de komende jaren is er veel uitstroom van 55-plussers, terwijl er onvoldoende jongeren zijn om deze te vervangen. De huidige schaarste is nauwelijks een gevolg van de economische groei, het is een demografisch -en dus duurzaam- feit.
2: De Free Agent Nation.
De groep interimmers, ZZP-ers en freelancers groeit aanzienlijk. De Nederlandse arbeidsmarkt is flexibeler geworden. In de periode 2000 - 2004 leidde dit tot een ongekende hoeveelheid ontslagrondes. Nu in tijden van arbeidsschaarste zijn de rollen omgedraaid en is de werknemer de baas. Interimmers profiteren het meest van deze verschuiving. Als interimmer kunnen carrièrevrouwen bijvoorbeeld wel drie dagen werken met behoud van een baan op hoog niveau, terwijl diezelfde baan in vaste dienst veelal een vierdaagse werkweek vereist. Wellicht het meest profiteren de hoogopgeleide dertigers en veertigers die ad-interim werken: in steeds meer sectoren verdienen zij drie tot vier keer meer dan een werknemer in vaste dienst.
3: Vacaturesites werken niet meer.
Personeelswerving via advertenties op vacaturebanken is nog steeds éénrichtingsverkeer. Kandidaten vragen om persoonlijke communicatie. Werven met behulp van sociale netwerken komt daardoor snel op. Er is behoefte aan een individuele benadering. Lang leve de headhunter die in de kroeg uw nieuwe managementteam 'werft'!
4: Externe bureaus versterken hun positie als belangrijkste wervingskanaal.
Tijdens de vorige hausse in 1999 kwam ongeveer 35% van de kandidaten via het kanaal van de externe bureaus (detachering/werving&selectie/uitzenden). Nu is dat in vele sectoren maar liefst 80%. De bureaus werven beter dan werkgevers. Omdat externe bureaus in de regel voor vrijwel iedere werkgever werven, kan dit voor sommige organisaties strategisch zeer gevaarlijk zijn. De oplossing voor werkgevers is zelf werven, maar dat lukt bijna niemand. Lage budgetten en onwetendheid bij directies zijn de grootste bedreigingen voor personeelstekort. Onwetendheid leidt tot ad-hoc beleid waarbij de eindverantwoordelijkheid ligt bij onkundige, jonge, functionarissen.
5. Nederland is steeds interessanter voor buitenlands talent.
Technici uit Oost-Europa, ICT-ers uit Azië, accountants uit Taiwan en Spanje. Nederland is door haar stijgende salarissen toenemend aantrekkelijk voor jonge buitenlandse talenten. Bovendien zijn Nederlandse steden zowel knus als internationaal van sfeer. Nederlandse bedrijven staan te springen om goed opgeleid personeel en het buitenland heeft er genoeg. Belangrijke leveranciers van talent zijn landen als Portugal, Spanje, Brazilië, Zuid-Afrika en ook Scandinavië.
G-Recruitment
Zelfs rond de feestdagen houdt G-Recruitment zich bezig met de vraag wat er verandert in de manier waarop de arbeidsmarkt functioneert. G-Recruitment hanteert het adagium `Slimmer Werven' en adviseert organisaties over personeelswerving.