Hulpmiddelenwijzer levert rokers de juiste 'stophulp' op Keuze hulpmiddel moeilijk door groot aanbod

Den Haag, 10 december 2007 - Hulp om te stoppen met roken, zoals deskundig advies, coaching, pleisters, kauwgom, boeken en pillen zijn er voldoende, maar volgens onderzoek van TNS NIPO (2007) in opdracht van STIVORO weet slechts 13% van de rokers daar veel vanaf. En staat slechts 24% er positief tegenover. Bovendien worden deze hulpmiddelen maar mondjesmaat gebruikt. Vandaar dat STIVORO vandaag de campagne 'Stoppen kun je leren' start. Centraal hierin staat de Hulpmiddelenwijzer die te vinden is op www.stoppenkunjeleren.nl. Slechts een paar minuten enkele vragen beantwoorden, levert een roker persoonlijk advies op over welke hulp het beste bij hem of haar past.

Gebleken is dat het gebruik van een hulpmiddel de kans op succes twee- tot driemaal vergroot. Hoe intensiever de hulp, des te groter de slagingskans. Het onderzoek van TNS NIPO toont aan dat 44% van de rokers hier ook van overtuigd is. Maar vervolgens blijkt ook dat 80% van de rokers bij hun meest recente stoppoging geen hulp(middel) heeft gebruikt. Lies van Gennip, directeur van STIVORO: "Goed om te zien dat veel mensen het nut van hulpmiddelen inzien, maar meteen zo jammer dat er maar weinig gebruik van wordt gemaakt. We zijn blij dat het aanbod van en diversiteit in bewezen werkzame hulpmiddelen groot is, maar dat maakt de keuze moeilijk: rokers zien door de bomen het bos niet meer. Niet voor niets willen we rokers ondersteunen bij het kiezen van het juiste hulpmiddel om te stoppen. Stoppen doe je niet zomaar. Maar dat kun je wel leren. En dan is het prettig als er advies wordt gegeven en ondersteuning wordt geboden."

Rokers die hulp zoeken zijn 'verstandig' en 'moedig' Het onderzoek laat verder zien dat de houding van mensen tegenover hulp bij stoppen met roken niet overdreven positief of negatief is. Maar zoals eerder gemeld, ziet 44% wel het nut in van stophulp. 26% van de rokers geeft aan van plan te zijn hulp in te schakelen bij een stoppoging. En 18% heeft bij een recente stoppoging daadwerkelijk hulp ingeschakeld. Van Gennip: "Die percentages willen we dus opkrikken. Ons doel is om het aantal rokers dat bewezen werkzame hulp bij stoppen gebruikt te vergroten. Niet onbelangrijk in dezen is dat het onderzoek laat zien dat rokers die hulp zoeken door collega-rokers worden beschouwd als 'verstandig' en 'moedig'. Laat dat voor alle rokers die willen stoppen een stimulans zijn. Zeker nu iedereen weer langzaam maar zeker goede voornemens maakt voor het nieuwe jaar."