Ingezonden persbericht


Persbericht Radio 5 7 december 2007

10 tot en met 14 december:

Frank Sinatra weekartiest op Radio 5

Radio 5 zet van maandag 10 tot en met vrijdag 14 december Frank Sinatra centraal als weekartiest. In ieder dagprogramma zijn nummers te horen uit de imposante carrière van The Voice. De in 1998 overleden Sinatra zong niet alleen klassieke songs als Night And Day , Love And Marriage en Strangers In The Night en My Way . Hij acteerde bovendien in grote films als From Here To Eternity en The Manchurian Candidate .

Frank Sinatra (12 december 1915, Hoboken, New Jersey) is enig kind van Anthony Martin Sinatra, een naar Amerika geëmigreerde Italiaanse brandweerman, en Natalie Dolly Garaventa. De jonge Sinatra wordt zingende ober/diskjockey in de Rustic Cabin, een uitspanning in Englewood, New Jersey. Bandleider Harry James ontdekt hem daar in 1939 en contracteert Sinatra voor zijn big band. Aan het eind van dat jaar verruilt Sinatra deze band voor het orkest van Tommy Dorsey. Hiermee scoort Sinatra zijn eerste grote hits, waaronder I ll Never Smile Again . In diezelfde periode debuteert hij in de film Las Vegas Nights .

In september 1942 kiest Sinatra voor een solocarrière. Hij tekent een contract bij Columbia Records en scoort zijn eerste solohits met Cole Porter s Night And Day , Irvin Berlin s White Christmas en de Rodgers & Hammerstein-composities You ll Never Walk Alone en People Will Say We re In Love .

Sinatra speelt ondertussen kleine rolletjes in speelfilms. In 1945 breekt hij met zijn rol in de musicalfilm Anchors Away definitief door als filmacteur. In latere jaren zal hij te zien zijn in filmklassiekers als From Here To Eternity (1953), The Man With The Golden Arm (1955) en The Manchurian Candidate (1962).

In de jaren vijftig blijft Sinatra hit na hit scoren, waaronder Young At Heart , Love And Marriage en All The Way . Hij groeit uit tot wereldster. Ook in het volgende decennium blijft Sinatra onverminderd populair, ondanks de hevige concurrentie van Elvis Presley en The Beatles. Met Dean Martin en Sammy Davis Jr. treedt hij in Las Vegas op als The Rat Pack. Grote wereldhits scoort Sinatra met Strangers In The Night , het duet met dochter Nancy Sinatra Somethin Stupid en het door Paul Anka naar het Engels vertaalde My Way .

In de jaren zeventig en tachtig doet Ol Blue Eyes het wat kalmer aan. In de jaren negentig neemt hij de albums Duets I en II op, waarop hij zijn oude hits in duetvorm zingt met bekende popsterren als Barbra Streisand, Gloria Estefan, Julio Iglesias, Bono, Gladys Knight en Stevie Wonder.

In februari 1995 treedt Frank Sinatra voor een select gezelschap van sporters, vrienden en bekenden voor het laatst op. Eind 1996 wordt hij ziek. Hij krijgt een hersenbloeding en meerdere hartaanvallen en overlijdt op 14 mei 1998 in een ziekenhuis in Los Angeles.

Radio 5

Radio 5 is de zender met veel lichte muziek, chansons, cabaret, Nederlandstalige muziek, en evergreens in combinatie met informatie en service. Radio 5 richt zich vooral op luisteraars vanaf 55 jaar. De dagprogrammering van Radio 5 brengt op werkdagen Wekker Wakker! (MAX), Toppers van Toen (Avro), Café Kooijmans (KRO), Plein 5 (NCRV) en Open Huis (EO) met bekende radio-persoonlijkheden als Jan Steeman, Henk Mouwe en Jeanne Kooijmans.

www.radio5.nl

Voor meer informatie over Radio 5:

Radio 5 Communicatie, Noëlle Beyne t: 035 677 4167 / 06 51809133; e: noelle.beyne@omroep.nl

Geregistreerd bij de Kamer van Koophandel Gooi & Eemland onder nummer 32043579 // Registered at the Chamber of Commerce