Ingezonden persbericht
Datum
3 december 2007
Amnesty in actie op Dag van de Mensenrechten
59 jaar UVRM; sta niet stil bij de mensenrechten.kom in actie!
Amnesty International viert maandag 10 december de Dag van de Mensenrechten. Het is dan 59 jaar geleden dat de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM) werd aangenomen. Op en rond deze bijzondere dag vragen Amnestygroepen, prominente Nederlanders*, bedrijven, scholen en organisaties aandacht voor de wereldwijde mensenrechtenschendingen. Op verschillende plaatsen dragen kinderen gedichten voor, zijn fakkelwakes en optochten.
Acties in het land
1 - 10 december; 250 lokale groepen bereiden acties voor in hun woonplaats, o.a.:
. Den Haag; optocht met kinderen en versiering rondom Hofvijver met mensenrechtenvlaggen;
. Groningen; benefietwedstrijd FC Groningen en feestelijke muzikale afsluiting tijdens Wintercity;
. Oss en Gemert; kinderen lezen gedichten voor, optredens en filmvertoningen.
Landelijk:
. Prominente Nederlanders in actie;
. Toneelstukken en muziekoptredens;
. Fakkelwakes en optochten;
. Basisscholen en voortgezet onderwijs in teken van 10 december en gedichtenwedstrijd;
. Medewerkers van tientallen bedrijven ondertekenen petities.
12 december; CTRL-ALT-DELETE mensenrechtenevent in de Westergas Unie, Amsterdam. Dertig wereldberoemde kunstenaars, onder wie Anton Corbijn hebben voor Amnesty een ontwerp gemaakt van een artikel uit de UVRM. De ontwerpen zijn op T-shirts gedrukt. Met optredens van o.a. Goose en Ebony Bones worden de Human Rights shirts gepresenteerd.
CTRL-ALT-DELETE is georganiseerd door Blend, Nudie Jeans, ASN Bank en XS4ALL.
Actie mogelijkheden
* Javier Correa - Colombia: de president van de Colombiaanse vakbond Sinaltrainal, Javier Correa, wordt bedreigd door een paramilitaire groepering. De regering doet niets. Op 10 december voert Amnesty actie voor bescherming van Javier Correa.
* Aster Fissehatsion - Eritrea: Aster zit al zes jaar zonder aanklacht vast en niemand weet waar. Er is nog steeds geen proces tegen haar aangespannen. Amnesty wil weten wat de aanklacht is tegen Aster en eist een eerlijke rechtszaak.
* Shi Tao - China: journalist Shi Tao, plaatste een kritisch bericht op een Amerikaanse site en kreeg hiervoor tien jaar gevangenisstraf. Amnesty vindt dat de vrijheid van meningsuiting van Shi Tao is geschonden en wil dat hij wordt vrijgelaten.
* Sakit Zahidov - Azerbeidzjan: Sakit schreef een satirische column over het beleid van de regering en kreeg drie jaar gevangenisstraf. Amnesty is van mening dat de rechtszaak tegen Sakit niet eerlijk is verlopen en vindt dat hij opnieuw berecht moet worden.
* Samar Saad Abdullah - Irak: de 25-jarige Samar Saad Abdullah is ter dood veroordeeld. De doodstraf is een schending van het recht op leven. Amnesty voert al jaren actie tegen deze inhumane straf en vraagt de regering om het vonnis niet te voltrekken.
Vanaf 5 december kan iedereen op www.amnesty.nl de actie ondersteunen door zich te begeven op een virtueel protestplein.
Noot aan de redactie -
Ingezonden persbericht