Ingezonden persbericht


Amsterdam, 30 november 2007

Bundel essays van en over theatercriticus Tom Blokdijk

Op 10 december a.s. om 20.00 uur krijgt dramaturg en theatercriticus Tom Blokdijk in het Theater Instituut Nederland het eerste exemplaar overhandigd van BLOKBOEKBLOKSCHIJF, Tom Blokdijk over theater; 1970-nu; een bundel essays én een digitaal archief op cd-rom met en over zijn werk.

In BLOKBOEKBLOKSCHIJF laten zes auteurs zich inspireren door Blokdijks omvangrijke oeuvre. Zij laten hun licht schijnen over het theater van nu en over de betekenis en invloed van Blokdijks bijdragen. Blokdijk zelf verzet zich in een nieuw essay tegen de gangbare populistische analyse dat het theater teveel versnipperd is om nog herkenbaar te zijn voor het publiek. Op de bijgesloten cd-rom zijn kritieken, bespiegelingen, commentaren en essays uit Blokdijks kritische en omvangrijke oeuvre terug te lezen.

Tom Blokdijk (1939) levert al jaren een belangrijke bijdrage aan het Nederlands theater met vertalingen en bewerkingen van toneelteksten, met kritische beschouwingen over het vak en het cultuurbestel. Hij was journalist bij de Groene Amsterdammer, hoofdredacteur van vakblad Toneel Teatraal en jurylid en initiatiefnemer van Het Theaterfestival. Als dramaturg werkte hij onder andere bij Theatergroep Hollandia/ZT Hollandia.

De presentatie van BLOKBOEKBLOKSCHIJF op 10 december vindt plaats tijdens het maandelijkse debat en discussieprogramma Offstage van Theater Instituut Nederland. Blokdijk zal enkele beeldfragmenten laten zien uit zijn favoriete theatervoorstellingen. Aan de hand hiervan gaat journalist en schrijver Bas Heijne met hem in gesprek over zijn gedrevenheid en visie op het vak.

BLOKBOEKBLOKSCHIJF, Tom Blokdijk over theater; 1970-nu. Met bijdragen van: Tom Blokdijk, Luk van den Dries, Sophie Kassies, Marianne Kerkhoven, Anna van der Plas, Arthur Sonnen en Ellen Walraven. Redactie: Pol Eggermont, Arthur Sonnen, Daphne Richter en Kiki Rosingh.

Een uitgave van Theater Instituut Nederland. ISBN: 978-90-70892-87-6. Winkelprijs E 14,95. Ook te bestellen via de website www.tin.nl
-----------------------
Persbericht


---- --