Nederlandse Politiebond


NPB start voorbereidingen HARDE ACTIES

Tijdens de ledenraadplegingen die de NPB vandaag is gestart, zal de achterban onder andere een voorstel voor een estafette van ´harde acties´ worden voorgelegd. Dat wil zeggen: acties waarbij politieambtenaren daadwerkelijk zullen worden opgeroepen het werk neer te leggen. Dergelijke acties zijn binnen de politiewereld redelijk zeldzaam en vragen een gedegen voorbereiding (onder andere op juridisch gebied) om de betrokken collega´s te verzekeren van een optimale rechtsbescherming.

Er is dus geen sprake van dat de NPB akkoord gaat met het CAO-bod van minister Ter Horst! In tegendeel. De acties die de NPB voor ogen staan zijn echter niet ludiek/soft van karakter; we zullen collega´s echt gaan vragen het werk neer te leggen. Dergelijke acties op grote schaal uitvoeren vraagt echter de nodige organisatorische voorbereiding. Met de strijdvaardigheid van de NPB is niets mis maar evenmin met onze zorgvuldigheid in het belang van onze leden!

Bij de NPB-acties zouden de volgende doelen centraal moeten staan:


* Een CAO voor twee jaar: 2008 en 2009

* Een structurele loonstijging van 3,3% per jaar met een inflatie garantie en een vloer van 75 euro.


* Een compensatie van 69,- euro bruto voor elk gezinslid van 18+ en die studeert of geen eigen inkomen heeft (fiscaal vrijgesteld bijverdienen niet meegerekend)


* Een structurele Ter Horst-toelage van 100 per maand voor iedereen die vanaf 1-1-2008 drie jaar of langer op het huidige maximumbedrag van zijn schaal staat.


* Verbetering van de inconveniëntenvergoeding (inclusief piket). De voorkeur gaat sterk uit naar verruiming van het 'venster´ waarbinnen de inconveniënte uren worden vergoed: voortaan zouden ook de uren tussen 18.00 en 22.00 uur moeten worden vergoed.


* Per 1 januari 2009 een extra periodiek op de schalen 8, 9 en 10 Een aangepaste afbouwregeling voor inconveniëntenvergoeding waardoor vrijwillige en onvrijwillige indeling of verplaatsing naar activiteiten of functies waaraan tijdelijk of blijvend verlies van inconveniëntenvergoeding zit, rechtvaardig worden gecompenseerd. Aantasting van de zogenaamde 9-uurs modaliteit is in dit pakket niet aanvaardbaar.

De minister (het kabinet) biedt een structurele arbeidsvoorwaardenruimte van ca 6,75%. Dat is 1,25% minder dan de gecoördineerde inzet van de FNV. De politiespecifieke eisen van de NPB gaan daar bovenuit, maar daar is ook een goede reden voor. Het kapot maken van de arbeidsvoorwaardelijke ziektekostenverzekering GVP heeft politieambtenaren, veel meer dan anderen, in een aantal gevallen ernstig getroffen. Er is geen enkel redelijk argument om die politiewerknemers voor dat nadeel op te laten draaien. (Kortom GEEN sigaar uit eigen doos!)

Het HOOFDBESTUUR vindt deze eisen gerechtvaardigd en naar iedereen goed uit te leggen. Daarmee is garantie op het binnenhalen van die eisen nog niet aanwezig. Alleen solide en gedisciplineerd actievoeren (zo nodig langdurig) zal ons doel dichterbij brengen.

Gepubliceerd op 10 december 2007 door Dick Harte.

Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan, mits met bronvermelding: Nederlandse Politiebond - www.politiebond.nl ©2007.