Ingezonden persbericht
Persbericht Steunpunt Huiselijk Geweld Midden-Brabant
Grote bereidheid voor eenduidig beleid bij ketenpartners
Samenwerkingsconvenant ondertekend in aanpak huiselijk geweld
TILBURG: Tijdens een bijeenkomst op maandag 10 december 2007 is een samenwerkingsovereenkomst ondertekend waarin 34 partners zich conformeren aan een collectieve aanpak van huiselijk geweld. Ook werd bekend dat het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld een structurele werkeenheid wordt. Deze grote stappen voorwaarts geven aan dat er in Midden Brabant een grote bereidheid is om samen te werken in de aanpak van huiselijk geweld.
Subsidie
De doorontwikkeling van de projectfase van het Steunpunt Huiselijk Geweld naar structurele werkeenheid werd mogelijk door de bereidheid van alle acht de gemeenten in Midden Brabant om subsidie te verlenen. 'De betrokkenheid van de regiogemeenten en de bereidwilligheid van instellingen om samen te werken is uniek in Nederland', aldus de Tilburgse wethouder Marieke Moorman. 'Alleen door op deze manier intensief samen te werken kunnen we het probleem huiselijk geweld structureel aanpakken'. Betrokken partijen zijn verder ondermeer Openbaar Ministerie, politie, Reclassering, Novadic Kentron, De Bocht, IMW, Juvans, GGZ, Slachtofferhulp, Bureau Jeugdzorg, GGD en Veiligheidshuis Tilburg.
Convenant AWARE
Bij de samenkomst werden ook door vertegenwoordigers van het Steunpunt Huiselijk geweld, politie Midden en West Brabant en Vrouwenopvang Valkenhorst en de Bocht een uitbreiding van het AWARE convenant ondertekend. Naast de districten Tilburg en Bergen op Zoom wordt het project uitgebreid naar de hele regio Midden en West Brabant. AWARE is specifiek ontwikkeld voor ernstig bedreigde slachtoffers, veelal vrouwen. Door het gebruik van een alarmknop kan de alarmcentrale via GPS vaststellen waar de vrouw zich bevindt. Daardoor kan de politie nog sneller ter plaatse zijn.
Geschiedenis
Sinds 1 april 2004 is in Midden- Brabant projectmatig samengewerkt tussen gemeenten, politie, Openbaar Ministerie en hulpverleningsinstellingen in de aanpak van Huiselijk Geweld. Deze samenwerking kreeg gestalte in het Advies en Steunpunt Huiselijk Geweld Midden- Brabant. Zij is het meld- en aanspreekpunt voor iedereen die in aanraking komt met huiselijk geweld. Het Steunpunt geeft telefonisch advies, voert het eerste gesprek met het slachtoffer en verwijst door naar de verschillende hulpverleningsinstellingen. Het Steunpunt zorgt ook voor de afstemming tussen politie, justitie en hulpverlening. Dat gebeurt bijvoorbeeld in het casusoverleg. Daar worden alle nieuwe meldingen besproken, waarna actie wordt ondernomen richting de man, vrouw en eventueel betrokken kinderen. Verder geeft het Steunpunt voorlichting en zorgt het voor scholing van hulpverleners.