Gemeente Leeuwarden

Laatst aangekochte kunst gemeente hangt in Stadskantoor

Bron: Gemeente Leeuwarden (10-12-2007) Tot het einde van 2007 hangt de laatst aangekochte kunstaankoop van de gemeente Leeuwarden `Apply 2001' in de hal van het Stadskantoor. In een serie van zeven doeken hebben kunstenaars Gerard Groenewoud en Tilly Buij `het creatieve proces' weergegeven. Oorspronkelijk zijn de doeken ontworpen als vlaggen. De vlaggen zouden boven op Parnas komen; op de top van de kunst. Dit concept is later aangepast en er is gekozen om de doeken op te spannen. Het resultaat is voor het eerst te zien in de hal van het Stadskantoor.

De doeken zijn vergelijkbaar met de beelden van kunstenaar Pier Pander, die in de Pier Pander Tempel in de Prinsentuin te bewonderen zijn. Pier Pander beelde het creatieve proces uit aan de hand van neoclassicistische beelden. Groenewoud en Buij doen het op de moderne manier, aan de hand van gedigitaliseerde beelden, pictogrammen en computercommando's. De schilderijen zijn met de hand per vierkante centimeter gestempeld.

Kunstbeheerder van de gemeente Leeuwarden, Marco Bel, wil de serie `Apply 2001'als afscheid aan de gemeente laten zien. In 2008 heeft de gemeente Leeuwarden geen kunstbeheerder meer. Meer informatie op www.groenewoudbuij.nl.