Vierkant achter de wijk: uitvoering aanpak aandachtwijken van start
Minister Vogelaar voor Wonen, Wijken en Integratie heeft vandaag in Utrecht de aftrap gegeven voor de uitvoering van de plannen in de veertig aandachtwijken. Zij deed dit samen met bewoners, wethouders, vertegenwoordigers van corporaties en andere maatschappelijke organisaties onder het motto:' vierkant achter de wijk'.
Corporaties hebben toegezegd tien jaar lang ieder jaar 250 miljoen euro extra te investeren in de 40 aandachtwijken. Gemeenten overleggen nog met woningcorporaties over de wijze van financiering van de wijkactieplannen. In de wijken wordt daar niet op gewacht, constateerde Vogelaar op de bijeenkomst. Nieuwe initiatieven zoals een ontmoetingsflat (Utrecht), een experiment met gezinscoaches (Groningen) een filmtheater (Alkmaar), een werkmakelaar (Dordrecht) en tal van andere projecten gaan begin januari van start.
Een Landelijke Alliantie van nu al veertig maatschappelijke instellingen en organisaties heeft zich aangesloten bij de aanpak van de wijken. Zo hebben onder meer de HBO-raad, de Johan Cruyff Foundation, NOC*NSF en het Centrum voor Werk en Inkomen op de bijeenkomst aangegeven hoe zij bij willen dragen aan de aanpak van de wijken. Het CWI wijst bijvoorbeeld aan elke wijk een medewerker toe, de Nationale Jeugdraad zet in een aantal wijken met geld van het ministerie van WWI een project Pimp my block op en Bouwend Nederland wil extra leerling-werkplaatsen in de wijken aanbieden.
Op www.vrom.nl/wijkverbetering staat de complete lijst van organisaties met hun inzet. De organisaties die meedoen in de Alliantie zullen de komende jaren actief betrokken zijn bij het realiseren van verbeteringen in de veertig wijken. De verwachting is dat het aantal organisaties dat meedoet de komende tijd nog verder groeit.
Het Rijk ondersteunt de aanpak van de wijken op een groot aantal terreinen. Minister Vogelaar kondigde aan dat in Amsterdam Utrecht, Rotterdam, Heerlen, Leeuwarden, Eindhoven en Zaanstad in 2008 experimenten van start gaan om de gezondheidsachterstand van de bewoners in de aandachtwijken te verkleinen.
Het Rijk gaat verder onder meer de helft van de kosten van een conciërge op elke basisschool in de veertig wijken betalen. Ook komt er in 2008 een bedrag van 53,5 miljoen euro extra beschikbaar om jonge kinderen al vroeg mee te laten doen aan educatieve programma's, de voor- en vroegschoolse educatie. Een stevig deel daarvan komt terecht in de 18 gemeenten met de 40 wijken.
Vanuit de Impulsregeling 'brede school, cultuur en sport' zullen VWS en OCW geld beschikbaar stellen om school-, sport-, en cultuurfaciliteiten te combineren. Op die manier komen er meer activiteiten voor jongeren. VWS zet ook geld en expertise in voor versterking van het welzijnswerk en de gemeentelijke sturing daarop. De veiligheid in de wijken krijgt een impuls door de inzet van 500 extra wijkagenten. De wijken met de grootste problemen kunnen het eerst op versterking rekenen. Daarnaast wil het kabinet in alle 40 wijken een Centrum voor Jeugd en Gezin realiseren om problemen van jongeren en ouders over opvoeding op te lossen. Het Landelijk Samenwerkingsverband van Actieve bewoners (LSA) tenslotte, krijgt steun van het Rijk voor bewonersinitiatieven in de 40 wijken.
Noot aan redacties (