Nieuw boek over circus
10/12/2007 15:40
Nederlands Centrum voor Volkscultuur
Circus weet elk jaar weer vele duizenden mensen te boeien. Als kunstvorm is het circus echter ondergewaardeerd. Dat wordt gedemonstreerd in een nieuw boek dat verscheen bij het Nederlands Centrum voor Volkscultuur: Circus, een rijk verleden met een gouden toekomst.
De droom van het circus
Dat circus een unieke bron van vermaak is, weet iedereen uit zijn eigen jeugd. Wie is er niet door zijn ouders meegenomen naar het circus en heeft zo de bijzondere magie van circus aan den lijve ondervonden? De geur van zaagsel, de opzwepende circusmuziek, de verbluffende circusacts, de lach en de traan, het hoort allemaal bij de droom die circus heet.
Het circus kan bogen op een rijke geschiedenis, die in Nederland al meer dan tweehonderd jaar terug gaat. In 1796 was het Pieter Magito die op de Amsterdamse kermis zijn kunsten vertoonde op het slappe koord en zo het circus introduceerde in Nederland. Nog steeds is het rondtrekkende tentcircus uiterst populair, vooral gedurende de zomerperiode. Ongeveer tien jaar geleden kwamen daar de wintercircussen bij, die relatief nog meer publiek trekken. De decembermaand is niet áf zonder een bezoek aan het kerstcircus
De populariteit bij een groot publiek had echter een keerzijde. Als kunstvorm is circus daarom altijd enigszins onderschat en ondergewaardeerd. Door middel van het Jaar van het Circus heeft het Nederlands Centrum voor Volkscultuur laten zien dat circus een bijzondere artistieke vorm is, waarin artisticiteit en behendigheid gecombineerd worden in een theatrale show in een bijzondere ambiance van licht en muziek. Zeker met de komst van het 'nieuwe circus' is circus een multimediale show geworden, met crossovers naar verschillende kunstvormen.
Kunst en erfgoed
In het boek Circus, een rijk verleden met een gouden toekomst wordt uitgebreid ingegaan op de artistieke aspecten van circus. Maar er is ook een hoofdstuk gewijd aan de geschiedenis van het circus, het circus als erfgoed. Met dit boek wil het Nederlands Centrum voor Volkscultuur laten zien dat circus heel goed ingezet kan worden ter ondersteuning van locaal en regionaal kunst- en cultuurbeleid. Het is daarom een must voor kunst- en cultuurinstellingen, voor beleidsambtenaren en voor ieder die circus een warm hart toedraagt.
Het boek Circus, een rijk verleden met een gouden toekomst verscheen onder redactie van de directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur Ineke Strouken, die tevens voorzitter is van het bestuur van de Stichting Jaar van het Circus. Het boek is verkrijgbaar bij het Nederlands Centrum voor Volkscultuur in Utrecht door overmaking van 19,50 euro op gironummer 810806 van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur in Utrecht, onder vermelding van Circus, een rijk verleden.
Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.nl) en zichtbaar op www.perssupport.nl.