Universiteit Maastricht

academisch ziekenhuis Maastricht / Universiteit Maastricht Gezamenlijk persbericht
10 december 2007

Maastrichtse en Britse wetenschappers bekroond om succesvolle samenwerking

Prijs voor onderzoek naar medische oorzaken van veel voorkomend blaasprobleem

MAASTRICHT / NEWCASTLE - 10 december 2007. Eén op de zes volwassenen heeft last van aandrang (de continue drang te urineren) of aandrang-incontinentie. Wetenschappers van de universiteiten van Maastricht en Newcastle die samen werken aan een oplossing van dit probleem, hebben voor dit onderzoek de prestigieuze BJU International Collaborative Research Award ter waarde van 420.000 pond gekregen van het Britse urologie-tijdschrift en onderzoeksfonds BJU-International. Dat maakte BJU International vandaag bekend.

Uroloog dr. Gommert van Koeveringe van het academisch ziekenhuis Maastricht (azM) en de Universiteit Maastricht (UM) en prof.dr. James Gillespie uit Newcastle upon Tyne zijn in 2003 met het project gestart in Maastricht. Deze subsidie stelt hen in staat een onderzoeksteam van Europees topniveau samen te stellen.

1 op de 6
"Het leven van veel mensen wordt gecompliceerd en gedomineerd door hun constante aandrang", legt James Gillespie uit, hoogleraar Fysiologie aan de Medical School van Newcastle University en visiting professor aan de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences van de Universiteit Maastricht. "Studies in de Verenigde Staten en Europa laten zien dat één op de zes volwassenen last heeft van een overactieve blaas. Deze aandoening komt dus vaker voor dan artritis, hart en vaatziekten, astma of diabetes. Vaak is het probleem zo ernstig dat bij ruim eenderde naast de aandrang ook sprake is van regelmatige en soms ernstige incontinentie. Het probleem komt nóg frequenter voor naarmate mensen ouder worden; een op de twee mensen van zeventig jaar of ouder wordt incontinent. Daar moeten we een oplossing voor vinden."

"We zijn zeer blij met deze allereerste BJU International Collaborative Research Award", aldus dr. Van Koeveringe, medisch-manager van het Pelvic Care Centre van het azM en coördinator van het urologisch onderzoek bij de School for Mental Health and Neurosciences van de UM. "Het geld stelt ons in staat wetenschappers en clinici samen te brengen die de medische oorzaken van aandrang-incontinentie gaan onderzoeken. Deze unieke combinatie van expertise en achtergrond stelt ons in staat deze veelvoorkomende en in hoge mate belastende aandoening beter te identificeren, te behandelen en te beheersen.

Vooruitgang
"Professor Gillespie en dr. Van Koeveringe krijgen de prijs omdat wij er vertrouwen in hebben dat met hun onderzoek vooruitgang wordt geboekt in het begrip en management van een aandoening die grote aantallen mensen treft", motiveert professor Christopher Woodhouse, voorzitter van BJU International de toekenning. "Het is een specifiek onderwerp voor urologen, waarvan is aangetoond dat het aanzienlijk leed en onzekerheid veroorzaakt en de alledaagse kwaliteit van leven van patiënten sterk vermindert. In totaal voldeden 24 projecten van de vele inzendingen uit de Verenigde Staten en Europa aan de strenge voorwaarden en veeleisende criteria van BJU International, met het Maastricht - Newcastle project als winnaar.

De BJU International Collaborative Research Award is een initiatief van het wetenschappelijke tijdschrift British Journal of Urology (www.bjui.org), een uitgave van Wiley-Blackwell, die het wetenschappers uit Groot-Brittannië en Ierland mogelijk maakt formele samenwerkingsverbanden aan te gaan met overzeese collega's.