LEI

Landbouw en Zorg - De maatschappelijke effecten in kaart gebracht RSS

10 dec 2007
Onderdeel: Plant Research International en Animal Sciences Group

Op maandag 10 december wordt tijdens een bijeenkomst van de Vereniging van Zorgboeren Overijssel op zorgboerderij De Viermarken het eerste exemplaar van de brochure âMeerwaarde Landbouw en Zorgâ officieel aangeboden aan Harm Wieling (Landelijk Steunpunt Landbouw en Zorg) en Jenny Lamberts (Vakgroep Verbreding van LTO Noord).

Onderzoeker Jan Hassink van Plant Research International: âZorgboerderijen zijn een interessante aanvulling op reguliere zorgplekken en belangrijk zijn voor het platteland. De nieuwe brochure laat duidelijk zien wat de meerwaarde is van de combinatie van landbouw en zorgâ.

In de kleurrijke brochure zijn de resultaten beschreven van onderzoek naar de maatschappelijke betekenis van zorgboerderijen. Uit dat onderzoek blijkt dat 5% van de cliënten uit de zorgsector graag op een boerderij zou willen werken. Ongeveer 1% doet dit ook. Bij zorginstellingen en agrarische ondernemers bestaat grote belangstelling voor de combinatie van landbouw en zorg. De aanpak âzorg Ãn de samenleving, dóór de samenlevingâ (community care) wint snel terrein.

De zorgboerderij is een bedrijfstak met meer dan 800 boerenbedrijven verspreid over heel Nederland. Ongeveer 15.000 deelnemers vinden hier een geschikte dagbesteding-of werkplek. Zorg op de boerderij heeft geleid tot 500 extra banen op het platteland. De inkomsten uit de zorgtak bedragen gemiddeld ⬠73.000,- per bedrijf per jaar. Dit is hoger dan andere vormen van âverbredingâ. Zorgboerderijen vergroten ook de vitaliteit van het landelijk gebied, de continuïteit van boerenbedrijven en het welzijn van boerengezinnen.

Werken op een zorgboerderij draagt eerst en vooral bij aan het herstel van deelnemers en de kwaliteit van hun leven. Deelnemers waarderen de structuur en de ruimte, het gewone leven. De boer en het boerengezin zijn een belangrijke factor in het geheel. Ze zijn een duidelijk rolmodel, in het bijzonder voor de drop-outs in de jeugdzorg. De aanpak vermindert de kosten binnen de gezondheidszorg en heeft een positief effect op de verkorting van wachtlijsten.

De brochure Meerwaarde Landbouw en Zorg is het resultaat van onderzoek door Plant Research International en Animal Sciences Group, onderdelen van Wageningen UR, en is samengesteld in opdracht van het Ministerie van Landbouw Natuurbeheer en Voedselkwaliteit.

* Download hier de brochure: "Meerwaarde Landbouw en Zorg"
---