Beter LED dan lichtslang met Kerst

10/12/2007 14:26



Milieu Centraal



Utrecht 10 december 2007 - Kerstverlichting met LED-lampjes verbruiken veel minder energie dan andere soorten verlichting. Vooral wanneer lichtslangen worden vervangen door een snoer met LED-lampjes kan dit tijdens de Feestdagen tientallen euro's aan stroom schelen.

Lichtslangen hebben een vermogen van 16 Watt per meter. Ze zijn los te koop, maar ook in allerlei figuren, zoals een rendier of ster, met daarin vele meters lichtslang verwerkt. Milieu Centraal vond een lichtslangvoorstelling van een kerstman op een glijbaan met een vermogen van 630 Watt. Bij gebruik is dat evenveel als het laten branden van 16 standaard gloeilampen tegelijk.

LED-verlichting heeft afhankelijk van het aantal lampjes en de soort een vermogen van 0,5 Watt per meter. Snoeren van LED-verlichting gebruiken scheelt daarom flink in het energieverbruik. De aanschafkosten van LED-verlichting zijn vergelijkbaar met andere verlichting. In het gebruik bespaart het energie en dus geld.

Lichtslangen en gewone kerstsnoertjes zijn gebaseerd op gloeilampjes. Het vervangen van gewone kerstsnoertjes door LED-snoertjes bespaart ook energie. Ten opzichte van een gewoon snoertje met 100 mini-gloeilampjes kan hetzelfde snoertje met LED-verlichting 90 procent zuiniger zijn.

Van LED-verlichting wordt wel opgemerkt dat die minder lichtopbrengst heeft. Tijdens de feestdagen is de lichtopbrengst niet zo van belang, maar juist de sfeer die de lampjes brengen. Daarin kan LED-verlichting voorzien. LED-verlichting is leverbaar in allerlei kleuren.

Kerstverlichting bestaat zowel voor binnen als voor buiten. Buitenlampjes moeten extra beschermd zijn tegen vocht en vuil. Via Kema Keur is een lijst met goedkeurde lampjes te vinden, voor zowel binnen als buiten.

Oude kerstverlichting met transformator die wordt weggegooid, kan het beste apart worden ingeleverd bij de gemeentewerf. Het metaal wordt opnieuw gebruikt en dat scheelt energie en vervuiling. Afgedankte kerstverlichting zonder transformator mag de vuilnisbak in.

Einde persbericht





http://www.milieucentraal.nl




Milieu Centraal