Waterschap Roer & Overmaas


voeten en schoon water: Waterschap beloont Waterplan Meerssen met 7 duizend euro

Maatregelen voor droge voeten en schoon water: Waterschap beloont Waterplan Meerssen met 7 duizend euro

Waterschap Roer en Overmaas betaalt een kleine 7 duizend euro aan de gemeente Meerssen voor het waterplan. Het waterschap stelde eerder al bijdragen beschikbaar aan gemeenten waaronder de gemeente Valkenburg aan de Geul en onlangs de gemeente Voerendaal.

Hoe kunnen inwoners van Meerssen droge voeten houden? En wat moeten we doen om de kwaliteit van het water in beken en vijvers te verbeteren? In het waterplan staan maatregelen om brongebieden te beschermen en om het water van bronbeekjes weer zichtbaar te maken. Het Waterplan 2008-2012 is opgesteld in samenwerking tussen gemeente, Provincie Limburg, Rijkswaterstaat en Waterschap Roer en Overmaas.

Waterstructuurkaart
`We zijn zeer tevreden over dit waterplan van de gemeente Meerssen. Een bijzonder resultaat van dit plan is namelijk dat er een waterstructuurkaart is gemaakt. Op die kaart is een aaneengesloten structuur binnen de kernen weergegeven waarlangs (afgekoppeld) regenwater kan worden afgevoerd, geborgen, geïnfiltreerd en geloosd. Deze kaart maakt een goede ruimtelijke verankering van het regenwaterbeleid (afkoppelstructuurbeleid) in de gemeente mogelijk', aldus een woordvoerder van het waterschap.

Samen werken aan water
De bijdrage is gebaseerd op de handreiking `Samen werken aan water', waarbij provincie en waterschap geld beschikbaar stellen ter grootte van 50 % van de plankosten, waarbij het waterschap 2/3 van de kosten voor zijn rekening neemt en de Provincie 1/3.

Ons klimaat verandert, het wordt warmer, er komen langere periodes met droogte en met hevige regenbuien. Bovendien wordt er veel gebouwd, bestraat en krijgen we te maken met nieuwe Europese normen. Er zijn maatregelen nodig om Nederland in de toekomst te behoeden voor wateroverlast en extreme droogte. Gemeenten en waterschap hebben hierin beiden een taak. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de riolering, het afkoppelen van regenwater en het ruimte geven aan water in nieuwbouwwijken. Waterschappen voor beken, het vergroten van de bergingscapaciteit om stortbuien op te kunnen vangen, het aanleggen van regenwaterbuffers in het heuvelachtige deel van Limburg en de waterkwaliteit. Samen werken aan water levert meer (milieu)rendement op.