Nederlandse Politiebond


VOORALSNOG GEEN GEZAMENLIJKE VAKBONDSACTIES NPB EN ACP

De vier landelijke politiebonden NPB, ACP, ANPV en VMHP hebben vanochtend vergaderd over het organiseren van gezamenlijke vakbondsacties tegen het CAO-beleid van minister Ter Horst van BZK. Uiteindelijk bleek over de startdatum van de acties en over het nagestreefde doel geen overeenstemming mogelijk tussen de twee grootste bonden, de NPB en ACP.

Zoals bekend hebben de NPB en de ACP bij de CAO-onderhandelingen uiteenlopende salariseisen op tafel gelegd. De NPB heeft ingezet op een verhoging met 7 procent in twee jaar tijd, een sociaal-economische verantwoorde eis, die onder andere gebaseerd is op berekeningen daaromtrent van de vakcentrales FNV en CNV. De ACP streeft naar ´200 euro netto erbij´ oftewel een loonsverhoging van 15 procent. Dit is in de ogen van de NPB een praktisch onhaalbare doelstelling.

Tijdens de besprekingen van hedenmorgen bleek dat ook de ACP aan zijn doelstelling vasthoudt, wat het voor beide bonden onmogelijk maakte om het eens te worden over een gezamenlijk actiedoel. De NPB is niet van plan actie te gaan voeren voor een onrealistisch looneis: dat komt wat ons betreft neer op het organiseren van je eigen verlies.

De NPB houdt vanaf vandaag twee weken lang ledenraadplegingen in zijn 29 afdelingen. Op deze bijeenkomsten worden de CAO-ontwikkelingen tot op heden besproken; vervolgens wordt vastgesteld of de leden akkoord gaan met het organiseren van acties en wat voor acties dan precies. Op 18 december wordt het besluit om al dan niet over te gaan tot actie officieel bekrachtigd door de bondsraad, het parlement van de NPB.

De ACP bleek niet bereid met actievoeren te wachten totdat de NPB zijn ledenraadplegingen had afgerond. Zij zullen eind deze week/begin volgende week al met een eerste actie op de proppen komen, al dan niet in samenwerking met de twee overige bonden.

De NPB roept zijn leden op massaal aanwezig te zijn op de ledenraadplegingen en op die manier bij te dragen aan het verhogen van de druk richting BZK en het verstevigen van het draagvlak voor harde acties.

De NPB en de ACP hebben afgesproken de ontstane situatie niet te gebruiken om leden bij elkaar weg te kapen. Wel adviseert de NPB zijn leden om niet IN WERKTIJD aan acties van andere bonden mee te doen, aangezien de NPB dan hun rechtspositionele bescherming dan niet kan garanderen.

Meer informatie over de uitkomsten van de ledenraadplegingen en het soort harde acties dat de NPB aan het voorbereiden is krijgen alle NPB-leden volgende week thuisgestuurd in een tweede editie van het NPB CAO-KOMPAS.

Gepubliceerd op 10 december 2007 door Dick Harte.

Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan, mits met bronvermelding: Nederlandse Politiebond - www.politiebond.nl ©2007.