VVD


10-12-2007

VVD wil einde regelbrij zelfstandigen

Nederland telt 850.000 Zelfstandigen Zonder Personeel (ZZP-ers). Deze ondernemende mensen worden geconfronteerd met een enorme regelbrij en onduidelijkheid over hun rechten.

Stef Blok, VVD-woordvoerder Sociale Zaken en Werkgelegenheid, wil dat er een eind komt aan de administratieve rompslomp en dat ZZP-ers het leven makkelijker wordt gemaakt met een heldere wettelijke status.

ZZP-ers moeten bij de Belastingdienst een Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) aanvragen. Daarmee krijgen ZZP-ers en opdrachtgever de zekerheid dat Belastingdienst en UWV niet naderhand zullen komen met invordering loonbelasting en sociale premies. Die VAR kent een aantal nadelen:
- Ieder jaar opnieuw moet de verklaring aangevraagd worden
- De criteria zijn niet helder en kunnen veranderen. Hierdoor kunnen ZZP-ers en opdrachtgevers die al lang met elkaar werken plotseling met ingrijpende wijzigingen geconfronteerd worden. Concreet speelt dit nu in de thuiszorg.

- De aanvraagtermijn is circa 8 weken. Als er al een opdrachtgever is gevonden is dit vaak te lang en verliest de ZZP-er een klant
- Naast de VAR moet de ZZP-er ook nog eens inschrijven in het bedrijvenregister, een BTW nummer aanvragen en voldoen aan de criteria om ook voor de Inkomstenbelasting als zelfstandige erkend te worden.

Om een eind te maken aan de jaarlijks terugkerende onzekerheid en administratieve rompslomp stelt Blok een wettelijke regeling voor. Deze moet inhouden dat er één definitie van zelfstandige is, die gelijk is voor alle wetten. De status van zelfstandige hoeft dan maar één keer aangevraagd te worden en geldt totdat de ZZP-er zich zelf weer afmeldt. ZZP-er en opdrachtgever hebben daarmee zekerheid en worden verlost van veel administratieve rompslomp.

Dit voorstel komt naast eerdere voorstellen van de VVD om pensioen voor ZZP-ers beter te regelen, starterskrediet aantrekkelijker te maken en de belasting op ondernemen te verlagen.