Veilig Amsterdam


- Structuur voor honderdenvijftig jongeren: om 7 uur op

7-uur


*

* Overlastgroepen

10 december 2007

`Een groep probleemjongeren redden uit de misère en in onderwijs en werk trekken', noemt stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch het voorstel van de gemeente Amsterdam om met 2,5 miljoen euro probleemjongeren uit Slotervaart van acht uur 's morgens tot acht uur 's avonds te begeleiden.

Structuur
Hij heeft voor de projectleider een lijst van honderdenvijftig probleemjongeren van 12-23 jaar die structuur nodig hebben. Twintig jeugdcoaches zorgen ervoor dat de jongeren om zeven uur opstaan, naar school en naar werk(begeleiding) gaan, te eten krijgen en hun vrije tijd goed organiseren. De ouders krijgen ook structuur mee. Hebben zij en hun kinderen na een tijdje de dagdiscipline gevonden, dan laten de coaches hen los. De meeste jongens komen uit het 12+-netwerk, een team van ondermeer politie, justitie, jeugdzorg en leerplichtambtenaren die de leden van de hinderlijke en overlastgroepen volgen.

De jongeren komen uit heel Slotervaart en er zitten ook autochtone jongeren uit Nieuw Sloten bij. De meesten gaan naar een vmbo of mbo-school, ook zijn er leerlingen bij van speciaal onderwijs en lokale basisscholen. Zeker twintig jongeren gaan niet naar school. Onder de 150 jongeren zijn 26 meisjes.

Jongerenwerk
'Of het slaagt, hangt af van de kwaliteit van de uitvoering', stelt Marcouch. De jeugdcoaches worden dan ook vanuit Slotervaart geselecteerd en op pad gestuurd. De jongerenwerkers van Oportuna, Streetwise en The Matrix willen de jongeren georganiseerde vrije tijd aanbieden, kwamen zij deze week stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch vertellen. Marcouch verwelkomt de actieve opstelling van het jongerenwerk. Het begint op 21 januari. De jeugdcoaches worden op dit moment geworven, c.v.'s kunnen naar
h.mouhmouh@slotervaart.amsterdam.nl.Â