Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Nieuws
Nobelprijs uitgereikt aan IPCC en Al Gore
Vierde IPCC klimaatrapport nu compleet
10 december 2007 - In de Zweedse hoofdstad Stockholm en de Noorse hoofstad Oslo worden vanmiddag de Nobelprijzen uitgereikt. De Nobelprijs voor de Vrede gaat naar het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) en de voormalige Amerikaanse vice-pesident Al Gore.
Volgens het Noorse Nobelcomité krijgen het IPCC en Al Gore de onderscheiding voor hun "inspanningen om kennis op te bouwen en te verspreiden over de door de mens gecreëerde klimaat verandering, en het leggen van de fundamenten voor maatregelen die nodig zijn om dergelijke verandering tegen te gaan", zo meldt het ANP. De Nobelprijswinnaar heeft aangekondigd zijn prijs zo goed mogelijk te benutten door nog sterker te wijzen op de gevaren van de klimaatverandering.

Het KNMI is zeer verheugd over de toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede aan het IPCC en Al Gore. De fameuze prijs wordt gezien als een waardevolle erkenning voor het klimaatpanel van de Verenigde Naties en het wereldwijd op de kaart zetten van het klimaatprobleem.

Het IPCC brengt in kaart wat bekend is over de klimaatverandering en de gevolgen daarvan en wat nodig is om de wereld voor te bereiden op de komende veranderingen. Het KNMI vertegenwoordigt Nederland in het IPCC en draagt actief bij aan de belangrijkste rapporten van dit VN klimaatpanel. Het toekennen van deze prestigieuze Vredesprijs zegt veel over de risico's voor de wereldvrede door de gevolgen van de verandering van het klimaat. "Het broeikaseffect hoeft niet te leiden tot de ondergang van de aarde maar door de klimaatverslechtering in bepaalde gebieden kan schaarste optreden, waardoor massa's mensen gaan migreren, met alle gevaar van gewelddadige conflicten vandien", aldus het redactioneel commentaar in NRC Handelblad.

Klimaatonderzoeker Dr. Rob van Dorland van het KNMI, die als auter medewerking verleende aan het laatste IPCC-rapport, is blij verrast maar niet verbaasd over de toekenning van de Nobelprijs aan Al Gore. "De voormalig vice president van de VS heeft het klimaatprobleem bij een groot publiek en de politiek onder de aandacht gebracht".

Reacties uit de wereld
Uit de hele wereld zijn reacties losgekomen. Ook Paus Benedictus XVI reageerde: volgens de kerkvorst is de redding van de aarde een morele verplichting voor alle mensen en zal hij tijdens zijn bezoek in april 2008 aan de VN het thema aansnijden, aldus kardinaal Achille Silvestrini in de Italiaanse krant La Stampa van 15 oktober.

Prins Willem Alexander maant de sceptici in het klimaatdebat: "ook degenen die geloven dat de klimaatverandering een natuurlijke zaak is, moeten zich bewust worden van de noodzaak de gevolgen ervan aan te pakken. Dat zei de Prins op 25 oktober tijdens zijn staatsbezoek aan New Dehli. De laatste keer dat de wereld zo opwarmde, leefden er maar een paar miljoen mensen op aarde en die hielden er ook nog eens een basale, nomadische manier van leven op na. Nu gaan we naar de 6,5 miljard menselijke aardbewoners. Enorme bedragen worden gespendeerd aan infrastructuur om een kleine groep haar uitbundige levensstijl mogelijk te maken, memoreerde de troonopvolger. Is het teveel gevraagd die minderheid te verzoeken om een bijdrage te leveren aan de toekomst van onze planeet en dit dan te zien als een verzekeringspremie tegen een ramp die in het beste geval niet gebeurt, maar verwoestende effecten zal hebben op latere generaties zelfs als de meest conservatieve voorspellingen van het IPCC uitkomen?", zo vroeg de prins zich af (bron ANP).

Eerste uitgave: 12-10-07