Gemeente Sint-Michielsgestel


Gemeenten werken samen aan bijzondere Brabantse platteland

maandag 10 december 2007

De gemeenten Sint-Michielsgestel, Maasdonk en s-Hertogenbosch slaan de handen ineen om het typische Brabantse landschap en de plattelandseconomie te behouden en versterken.

Daarom willen zij particuliere grondeigenaren en agrarische ondernemers die zich actief willen inzetten voor de kwaliteit van het buitengebied ondersteunen. Op donderdag 6 december was de startbijeenkomst om gezamenlijk tot een plan voor het gebied te komen.

Op basis van het gebiedsprogramma kan de grondeigenaar een subsidie krijgen voor landschappelijke verbeteringen. Bijvoorbeeld voor het aanplanten van een elzensingel, houtwallen, een bloemrijke rand langs akkers of door het onderhouden van knotbomen.

Subsidieregeling Groen Blauw
De Provincie Noord-Brabant heeft voor deze initiatieven het Groen Blauw Stimuleringskader in het leven geroepen. Alle gemeenten in Noord-Brabant hebben de mogelijkheid om zich bij de regeling aan te sluiten. De regeling is bedoeld voor agrarische ondernemers en grondeigenaren in landschappelijk waardevolle gebieden, die oog hebben voor het landschap, de ontwikkeling van natuur en de recreatieve mogelijkheden. De provincie verstrekt straks de helft van de subsidie en gemeenten de andere helft.

Gemeenten moeten in samenwerking met de provincie en het waterschap een plan opstellen voor het gebied, een gebiedsprogramma, om aanspraak te kunnen maken op de subsidie. De gemeenten Sint-Michielsgestel, Maasdonk en s-Hertogenbosch doen dit graag met inspraak van boeren, grondeigenaren en belangengroepen op het gebied van natuur en cultuurhistorie. Daarom vond op 6 december een bijeenkomst plaats.

Startbijeenkomst Groen Blauw
Donderdag 6 december was de startbijeenkomst voor het opstellen van het gebiedsprogramma. Hierbij zijn verschillende organisaties uitgenodigd, zoals de ZLTO, de Hertogboeren, natuur en milieuorganisaties en cultuurhistorische verenigingen.
---