Partij van de Arbeid

Minister Cramer op klimaattop

10-12-2007 11:27

Momenteel vindt op Bali de belangrijke VN-klimaattop plaats. Het huidige Kyoto-akkoord uit 1997 loopt af in 2012 en in Bali moeten besluiten worden genomen over een nieuw akkoord. PvdA-milieuminister Jacqueline Cramer arriveert dinsdag op deze top. Op pvda.nl vertelt ze over haar voorbereidingen.

'Bij de voorbereiding voor deze klimaatconferentie heb ik gemerkt hoezeer de wereld in beweging is en dat stemt echt hoopvol. Ik heb ook een heel positief gevoel overgehouden aan de Europese inzet; we gaan echt de goede kant op. En gelukkig beseft iedereen dat wanneer je tussen grootmachten als China en de VS een hoofdrol wilt opeisen, dat alleen kan als één Europees blok. En zelden heeft Europa zo als één blok opgetrokken. Toch is het enorm ingewikkeld een gezamenlijke stap te zetten met 190 landen. Juist vanuit een collectief gevoel van urgentie snapt iedereen hoe belangrijk het is in zon complexe omgeving is een duidelijke koers uit te zetten om te kunnen komen tot die o zo belangrijke afspraken.

Afrika
Ik ben drie weken geleden naar Tunesië afgereisd om bij mijn Afrikaanse collegas te polsen hoe ontwikkelingslanden te betrekken in de CO2 reductie. De ruil is forse investeringen van onze kant in duurzame energievoorzieningen. Mijn opvatting is dat ontwikkelingslanden in geen geval de rekening moeten betalen voor onze vervuiling. Er moet een geldstroom op gang komen met voorwaarden gekoppeld aan productie van duurzame energie en voor aanpassing aan de klimaatverandering.

De reis naar Tunesië was zeer nuttig. Ik heb veel steun kunnen organiseren onder de Afrikaanse ministers van Milieu. Tegelijkertijd werkt Minister Koenders (met 500 miljoen) aan duurzame energievoorziening in ontwikkelingslanden en werken we hierbij nauw samen, ook met de VN en wereldbank. Deze projecten maken momenteel een vliegende start in tal van ontwikkelingslanden.

Voortrekkersrol
Daarnaast zet ik me op Bali, als lid van de EU-delegatie, in om een agenda op te stellen die door alle landen wordt onderschreven en waarmee we over twee jaar een nieuw klimaatverdrag hebben dat veel verder gaat dan de afspraken in het huidige Kyotoprotocol. In dat protocol hebben de industrielanden zich verbonden om in de periode 2008-2012 de uitstoot van broeikasgassen met gemiddeld vijf procent te verminderen. Verheugd was de wereld dat Australië bij het begin van de Bali-top aangaf het Kyotoprotocol alsnog te onderschrijven, waardoor in feite alleen de VS achterblijven.

Voor een nieuw klimaatverdrag is het noodzakelijk dat ook de VS meedoen als grootste vervuiler, maar tevens zich - in rap tempo - ontwikkelende landen zoals China, Brazilië en Mexico. Europa zal op Bali een voortrekkersrol spelen om te komen tot zo'n agenda voor een nieuw verdrag. Want wij hebben onszelf ambitieuze doelen gesteld. Europa gaat voor een reductie van dertig procent broeikasgassen in 2020 ten opzichte van 1990, mits andere industrielanden ook meedoen anders is het twintig procent reductie. Goed nieuws is dat Duitsland deze week aan te kondigde de doelstelling op veertig prcent in 2020 vast te zetten. En ons kabinet heeft zich gebonden voor een reductie van 30%! Met zulke ambities spelen wij een voortrekkersrol om ook de andere landen mee te krijgen.

Onzin
Vlak voor vertrek naar Bali werd ik naar de Tweede Kamer geroepen voor een interpellatie debat, aangevraagd door Wijnand Duijvendak van GroenLinks. Volgens hem stelt de Nederlandse agenda weinig voor in Bali en sta ik op de rem wat mijn eigen ambities betreft. Grote onzin, deze suggestie van Groen Links. De ambities staan als een huis en helpen tevens andere landen mee te krijgen. Maar ik ben ook reëel en weet dat het komen tot een agenda met een duidelijke inhoudelijke ambitie al een goed resultaat zou zijn. De komende twee jaar moeten we over die punten overeenstemming bereiken.

Ik laat het Haagse strijdtoneel achter me in de wetenschap dat de urgentie van Bali zodanig is doorgedrongen dat het daar niet om partijpolitieke belangen gaat of vluchtige kortstondige succesjes in de media. Dat niveau is Bali allang ontstegen en ook om die reden hoop ik op een goed resultaat in Bali.'

Jacqueline Cramer

Minister van Ruimte en Milieu

Meer informatie over de top en over welke punten wat Nederland betreft in Bali tot stand komen >