Gemeente Beverwijk


10-12-2007

Educatieve grondwatermeter in gebruik

Wethouder Dijkshoorn heeft zaterdagmiddag de educatieve grondwatermeter van de gemeente Beverwijk officieel in gebruik genomen. Hij deed dit door de waterstand vast te stellen. De huidige stand bevindt zich in de groene zone van de peilbuis en is prima voor de tijd van het jaar. De grondwatermeter is te vinden op het terrein van kinderboerderij en NME-centrum De Baak.

De grondwatermeter maakt deel uit van een landelijk netwerk van honderd educatieve meters. In de provincie Noord-Holland zijn er twintig terug te vinden, veelal in natuurgebieden als Het Twiske en het Noordhollands Duinreservaat. De grondwatermeter van Beverwijk staat op een unieke plek, op de grens van natuur en bebouwing. Het kan de natuur niet nat genoeg zijn, maar voor de bebouwing zijn natte kruipruimtes niet wenselijk. De informatiepanelen bij de grondwatermeter verhalen over het noodzakelijke evenwicht van de grondwatermeterstand in dit gebied.

Aan de grondwatermeter is een educatief project gekoppeld: Water in de Peiling. Het betreft een onderwijsprogramma voor groep 7/8 van de basisschool. Theorie en praktijk over grondsoorten, grondwater en waterstanden gaan daarin hand in hand. De lessenserie wordt afgesloten met een bezoek aan de grondwatermeter en een excursie in het omliggende gebied. Enkele scholen uit Beverwijk hebben zich inmiddels aangemeld voor het educatieve project. Andere geĂŻnteresseerde scholen kunnen zich melden bij het natuur- en milieueducatiecentrum van De Baak, telefoon 0251-263811.