Gemeente Gouda


Stap gezet in Spoorzone (7-12-2007)

De ontwikkeling van de Spoorzone is weer een stapje vooruit na de instemming van het college van burgemeester en wethouders met het ontwerpbestemmingsplan voor het kantorengedeelte aan de westkant van de Spoorzone (direct naast Hamstergatviaduct). Het ontwerpbestemmingsplan wordt samen met een rapportage over de milieu-effecten van drie grote projecten volgens planning eind januari voor bewoners ter visie gelegd.

Vervolg op voorontwerp
Voor het project Spoorzone is in januari 2006 een voorontwerpbestemmingsplan voor het hele gebied ter inzage gelegd. Op 17 juli 2007 heeft het college de nota inspraak en overleg voorontwerp bestemmingsplan spoorzone vastgesteld. De reacties hierop zijn gebruikt bij het opstellen van het ontwerpbestemmingsplan voor het kantorengedeelte aan de westkant (deelgebied A1). Dit deelgebied is de strook grond direct naast het Hamstergatviaduct, begrensd door Goudse Poort , Winterdijktunnel, spoor en Burgemeester Jamessingel.

Er is voor gekozen om eerst alleen voor dit deelgebied met een ontwerpbestemmingsplan te komen. Reden daarvoor is dat de ontwikkelingen in dit deelgebied van de Spoorzone het meest ver zijn gevorderd.

Milieu Effect Rapportage (MER)
In de afgelopen periode is ook onderzoek gedaan naar de milieu-effecten van de projecten Spoorzone, Goudse Poort en leisurelocatie Hamstergat (alle drie samen stadsproject genoemd). Uit deze rapportage blijkt dat de drie projecten zowel negatieve als neutrale en positieve milieueffecten kennen. De milieugevolgen zijn acceptabel volgens de strenge Nederlandse milieunormen. Eind januari stelt de raad de MER vast. Daarna ligt het ontwerpbestemmingsplan en de MER ter visie voor bewoners en andere geĂŻnteresseerden.

Voor de leisurelocatie Hamstergat komt nog een aanvullend milieu-onderzoek vanwege het grote aantal te verwachten bezoekers en de impact die het heeft voor de omgeving.