AutoRai

Ford gekroond tot wereldkampioen tijdens FIA-gala in Monaco

(12/10/2007)
Ford is tijdens de jaarlijkse âFédération Internationale de l'Automobile Awardâ ceremonie voor de tweede achtereenvolgende maal gekroond tot Wereld Rally Kampioen. Het merk met de âBlue Ovalâ kreeg de trofee overhandigd voor de FIA World Rally Championship titel bij de merken.

De trofee, die Ford al in Ierland tijdens de voorlaatste WK-rally zeker stelde, werd in ontvangst genomen door Ford TeamRS directeur Jost Capito en BP-Ford World Rally Team directeur Malcolm Wilson. Het is de tweede achtereenvolgende maal dat Ford deze wereldtitel heeft gewonnen.

Het team sloot vorig weekend in Engeland het kampioenschap, dat bestond uit zestien rallies, af met een voorsprong van 29 punten en behaalde met de Ford Focus RS World Rally Car het hoogste puntentotaal ooit in het WRC. Met de Focus RS werden acht rallies in de serie gewonnen, die de zwaarste competitie wereldwijd is voor wedstrijdautoâs die op een serieproduct zijn gebaseerd. Het kampioenschap werd op vijf continenten uitgevochten waarbij werd gereden op alle soorten ondergrond zoals sneeuw, droog asfalt, modder, zand en rotsachtig gravel.

De rijderskoppels Marcus Grönholm/Timo Rautiainen en BP-Ford teamgenoten Mikko Hirvonen/Jarmo Lehtinen werden ook onderscheiden voor hun respectievelijk tweede en derde plaats in het rijderskampioenschap.

John Fleming, President en CEO van Ford of Europe, benadrukte wat de titel voor Ford betekent: âOm de titel in het FIA World Rally Championship, de zwaarste competitie voor op serieproductie gebaseerde autoâs, voor de tweede achtereenvolgende maal te winnen is een resultaat waar wij terecht uitermate trots op zijn. Ik heb verscheidene WRC rallies dit jaar bijgewoond en heb gezien hoeveel bloed, zweet en tranen het kost om succesvol te zijn. Om de titel in het WRC te winnen vereist zoveel vaardigheden â vakmanschap, discipline, communicatie om er een paar te noemen. Die zijn allemaal samen gekomen onder één noemer - teamwork â en ik ben er trots op dat zoveel mensen hebben samengewerkt om de wereldtitel binnen te halen. Wij hebben hiermee weer een hoofdstuk toegevoegd aan de rijke autosportgeschiedenis van Ford.â