Ingezonden persbericht
Persbericht 6 december 2007
10 december Dag van de Mensenrechten
Aim for human rights voert actie voor verdwenen personen
Mensenrechtenorganisatie Aim for human rights viert op maandag 10 december de
internationale Dag van de Mensenrechten. Precies 59 jaar geleden werd de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens aangenomen door de Verenigde Naties. Dit jaar besteedt Aim for human rights speciale aandacht aan het probleem van gedwongen verdwijningen. Op 10 december staat de organisatie van 12 tot 16 uur op de Stadhuisbrug in Utrecht om solidariteitskaarten in te zamelen voor familieleden van verdwenen kinderen in Guatemala.
Gedwongen verdwijningen
Gedwongen verdwijningen zijn een relatief onbekende maar zeer ernstige en ingrijpende mensenrechtenschending. Een gedwongen verdwijning is een vorm van vrijheidsberoving door of in opdracht van een staat, vaak bedoeld om angst te zaaien onder de bevolking. Kenmerkend is dat de overheid betrokkenheid bij de verdwijning ontkent. Het risico op marteling of buitengerechtelijke executie is hierdoor groot. Bovendien leven familieleden vaak jarenlang in onzekerheid over het lot van de verdwenen persoon.
Verdwijningen in Guatemala
Tijdens de Guatemalteekse burgeroorlog (1966-1996) zijn tussen de 10.000 en 30.000 mensen verdwenen, waaronder vele kinderen. Ontvoeringen van kinderen door soldaten vormden onderdeel van de grootschalige onderdrukking van de inheemse bevolking. Jaren later zijn familieleden nog steeds op zoek naar elkaar. Zonder steun van de Guatemalteekse overheid hebben zij zelf een organisatie - Todos por el Reencuentro - opgericht om te strijden voor hun recht op de waarheid achter de verdwijningen. Sinds 1999 zijn 150 kinderen met hun familie herenigd. Aim for human rights verzamelt solidariteitskaarten en financiële bijdragen om de strijd van Todos por el Reencuentro te steunen.
Help mee
Ga naar www.aimforhumanrights.nl voor meer informatie en teken de online solidariteitsverklaring. Todos por el Reencuentro kan deze gebruiken om haar lobby bij de regering kracht bij te zetten.
Noot voor de redactie (
Ingezonden persbericht