Gemeente Halderberge


Symbolisch

Op 10 december om 13.30 uur planten de wethouders J. Brans en G. Huijpen gezamenlijk een symbolisch klimaatbosje van 3 notenbomen aan de rand van de wijk Blankershove te Oud Gastel. Het bosje wordt geschonken vanuit het landelijke samenwerkingsverband.

De locatie is nabij de eerder dit jaar geplaatste picknickset tussen het Dorpsbos en de scouting in. Met de aanplant van dit symbolische bosje wil de gemeente Halderberge stilstaan bij het wereldwijde klimaatprobleem. Het Halderbergse klimaatbosje is een van de honderden gesponsorde bosjes die in Nederland worden geplant in het kader van de landelijke klimaatactie HIER. Het motto van deze actie is: de oplossing van het klimaatprobleem begint hier en nu, bij u!

De klimaatverandering gaat ons allemaal aan. In Nederland krijgen we steeds meer te maken met enerzijds periodes van langdurige droogte en anderzijds periodes met hevige regenval. Beide extremen hebben we in 2007 ook in Halderberge meegemaakt. Elders in de wereld is sprake van verdere woestijnvorming, verlies aan landbouwgronden, het uitsterven van planten- en diersoorten en natuurrampen met alle gevolgen van dien.

De belangrijkste oorzaak van het klimaatprobleem is de wereldwijde toename van CO2 (koolstofdioxide). We moeten daarom enerzijds de uitstoot van CO2 zien terug te dringen. Anderzijds moeten we de hoeveelheid CO2 die zich al in de lucht bevindt zoveel mogelijk zien terug te dringen.

Dit kan bijvoorbeeld door de aanplant van bomen, die CO2 uit de lucht opnemen voor hun groeiproces. Elders in de wereld worden daarom grote oppervlaktes bos aangeplant. De klimaatbosjes staan symbool voor deze compensatiebossen. Door het planten van een klimaatbosje, wil de gemeente Halderberge haar inwoners oproepen om eens stil te staan bij de klimaatverandering en bewuster om te gaan met energie. Iedereen kan zijn steentje bijdragen om de klimaatverandering terug te dringen, alle kleine beetjes helpen!

Een paar suggesties voor dagelijks gebruik:
§ Laat de auto een keertje staan en neem de fiets, bus, trein, de benenwagen of rijdt samen.
§ Zet de kachel s nachts niet helemaal uit maar op 13-15 graden § Draai de wasmachine op een zo laag mogelijke temperatuur § Ontdooi regelmatig het vriesvak
§ Laat het wasgoed bij goed weer buiten drogen in plaats van in de droogtrommel
§ Zet apparatuur als de televisie en computer helemaal uit, niet op stand-by
§ Vervang een aantal gloeilampen door spaarlampen § Neem een douche in plaats van een bad
§ Onderhoud de verwarmingsketel regelmatig
§ Kies voor groene stroom

Op www.milieucentraal.nl vindt u meer tips en ziet u wat deze maatregelen als leuke bijkomstigheid voor uw portemonnee opleveren. Goed voor het milieu is dus ook goed voor u.

Meer informatie over de landelijke actie is te vinden op www.klimaatbosje.nl .
Berichttype Nieuws
Mutatiedatum 29/11/2007