Ingezonden persbericht


Persbericht

Den Haag, 9 december 2007

Rode Kruis plant 10.000 bomen tijdens klimaattop Bali

Het Rode Kruis gaat zondag 9 december voor elk van de 10.000 deelnemers aan de klimaattop een mangroveboom planten in Bali. Het Rode Kruis is bij de klimaattop in Bali aanwezig om te lobbyen voor meer aandacht bij de voorbereiding van arme landen op rampen. Mangrovebossen beschermen de bevolking tegen stormen, cyclonen en vloedgolven. Door klimaatverandering verdwijnen veel van deze bossen. Met het planten van de mangrovebomen probeert het Rode Kruis de verzamelde regeringsleiders en de Verenigde Naties in Bali te wijzen op de effecten van de klimaatverandering. 'Door klimaatverandering neemt het aantal natuurrampen toe, net als het aantal slachtoffers en de economische schade, met alle gevolgen van dien', stelt Madeleen Helmer, hoofd van het Klimaatcentrum van het Rode Kruis en één van de sprekers op de conferentie in Genève.

Het jaar 2007 is hard op weg om een recordjaar te worden als het gaat om natuurrampen. De hevige cycloon in Bangladesh, orkaan Felix die Nicaragua teisterde en overstromingen in Azië en Midden Afrika deze zomer. Het Rode Kruis vindt dat er dringend hulp nodig is voor arme landen die de gevolgen van klimaatverandering niet het hoofd kunnen bieden. 'De voornaamste gevolgen van klimaatverandering zijn de komende jaren niet de langzame opwarming van de aarde en de stijging van de zeespiegel, maar juist de toename van weersextremen. Meer overstromingen, meer droogtes, meer hittegolven en heftige orkanen', aldus Helmer. 'Nu we weten dat we meer rampen kunnen verwachten, is het tijd om met die kennis de meest kwetsbaren bij te staan. Dat betekent: investeren in bewustwording over meer weersextremen als gevolg van veranderingen in het klimaat. Investeren in verbeterde radiosystemen en goede evacuatieplannen. Investeren in de praktijk door regelmatige rampenoefeningen.'

Klimaatcentrum
Humanitaire organisaties als het Rode Kruis worden geconfronteerd met een toename van weergerelateerde rampen. In de afgelopen tien jaar zijn die met ruim de helft toegenomen. Vijf jaar geleden heeft het Rode Kruis het in Nederland gevestigde Klimaatcentrum opgezet. Het Klimaatcentrum is een expertisecentrum dat actief is in inmiddels ruim dertig ontwikkelingslanden. Daar zet het zich voor de ontwikkeling en implementatie van programma's die mensen weerbaarder maken tegen de gevolgen van klimaatverandering.

Het Rode Kruis
Het Rode Kruis helpt direct. Ook bij natuurrampen. Maar het Rode Kruis kan dat nog beter doen met meer programma's die werken aan risicoreductie.


---

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht