Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
wilt u reageren?
mailto:k.otte@amersfoort-in-c.nl
NIEUWE TENTOONSTELLING
Russische Iconen
Collectie Vozyakov
9 december 2007 t/m
27 januari 2008
MUSEUM FLEHITE
Westsingel 50
3811 BC Amersfoort
DE MANNENZAAL
Westsingel 47
T 033 247 11 00
info@museumflehite.nl
www.museumflehite.nl
In de tentoonstelling Russische Iconen, Collectie Vozyakov laat Museum Flehite in de Mannenzaal de omvangrijke privé-collectie oude Russische iconen zien van ondernemer en verzamelaar Igor Vozyakov. De collectie bestaat uit kostbare iconen van de vijftiende tot en met de negentiende eeuw. Heel bijzonder is een Heilige Nicolaas uit circa 1400 en een Heilige Chrysostomos met vita uit circa 1600. In de collectie bevindt zich ook een uniek 4e eeuws Fajoemportret; een voorloper van de latere orthodox-christelijke icoon. De prachtige iconencollectie van Vozyakov was nog niet eerder in een museum te zien; Museum Flehite is dan ook zeer verheugd met deze wereldprimeur. Bij de tentoonstelling verschijnt een uitgebreide catalogus.
De Russische ondernemer en kunstliefhebber Igor Vozyakov (1967) bezit, naast een unieke collectie Fabergé-iconen en een omvangrijke collectie Vlaamse en Hollandse schilderkunst uit de zestiende en zeventiende eeuw, een uitgebreide collectie Russische iconen uit de 15e tot en met de 19e eeuw. In zijn iconencollectie bevindt zich een aantal topstukken, waaronder een icoon van de Heilige Nicolaas uit circa 1400. Het is een frontale afbeelding met een opvallend geabstraheerde opbouw van diens mantel. De icoon is een van Vozyakov's persoonlijke favorieten. De liefde voor 'vadertje Nicolai' deelt hij met veel Russen. Ze plaatsen Nicolaas, beschermheer van huis en gezin, haast op gelijke voet met Christus. Bij de meeste orthodox-christelijke families hangt een icoon van Nicolaas bij de ingang van het huis. Bezoekers begroeten eerst de heilige, daarna pas de bewoners.
De oorsprong van de icoonschilderkunst
De oorsprong van de icoonschilderkunst is terug te voeren op de Romeins-Egyptische Fajoemportretten van rond de 4e eeuw na Christus. Deze natuurgetrouwe, op hout geschilderde portretten kregen overledenen mee op hun sarcofaag. De mummieportretten waren een grote inspiratiebron voor de eerste iconenschilders, werkzaam in het Sint-Catharinaklooster in de Sinaï. In de collectie Vozyakov bevindt zich een Fajoemportret uit de 4e eeuw, te zien in de tentoonstelling. De icoonschilderkunst is rond de tiende eeuw in Rusland terecht gekomen; in Kiev huurde men destijds Byzantijnse kunstenaars in om allerlei kunstvoorwerpen te maken. Er ontwikkelde zich in de daaropvolgende eeuwen over heel Rusland een op Byzantijnse leest geschoeide icoonkunst. In steden als Novgorod, Moskou, Kazan, Vladimir-Soezdal en Pskov kwam de icoonkunst tot grote bloei.
Iconostase
Om een beeld te geven van een van de toepassingen van de icoon in de orthodox-christelijke kerk, heeft Museum Flehite in de Mannenzaal een iconostase nagebouwd. De iconostase is een wand van iconen, opgebouwd volgens een vaststaand schema, die de altaarruimte scheidt van de ruimte voor de gewone gelovigen. De uitgebreide collectie van Vozyakov bevat alle iconen die vereist zijn om een iconostase compleet te maken. Naast de kerkiconen, beslaat de Collectie Vozyakov ook vele tientallen huisiconen van bescheiden formaat. Bijzonder is een icoon van de Heilige Joris de Drakendoder, toevallig ook beschermheilige van de stad Amersfoort en veelvuldig verbeeldt op Russische iconen. De icoon van de Heilige Joris vormt een mooie verbinding tussen de Collectie Vozyakov en de Keistad.
Lezingen
Désirée Krikhaar, kunsthistorica en kenner van oosters orthodoxe kunst en cultuur, geeft tweemaal een lezing bij de tentoonstelling. Op 6 januari, 10.45 - 12.00 uur vertelt zij over "Orthodoxe kerst op iconen". Op 27 januari, 10.45 - 12.00 uur is het onderwerp "Het laatste oordeel, de openbaring van Johannes". Bijwonen van een lezing kost ¤ 10,-, inclusief koffie/thee en toegang tot de tentoonstelling. Reserveren is noodzakelijk en kan via info@museumflehite.nl of 033 247 11 00.
Bij de tentoonstelling in Museum Flehite verschijnt een tweetalige catalogus (Russisch/Nederlands) met kleurenafbeeldingen, uitgegeven door Uitgeverij Bekking te Amersfoort (¤ 29,90).
Speciaal voor de tentoonstelling heeft Museum Flehite met restaurant Het Moment en Christea's Koffie Thee Lekkers, afspraken over lunch, high-tea en diner gemaakt. Meer informatie staat op www.museumflehite.nl.
////////// EINDE BERICHT ////////////