Ingezonden persbericht


PERSBERICHT :

GroenFront! bezet toevoer E.on kolencentrale Maasvlakte

Vanochtend hebben GroenFront!-activisten op de Maasvlakte (Rotterdam) de kolentoevoer van de centrale van energiegigant E.on bezet. Vanwege de internationale klimaattop op Bali is 8 december wereldwijd uitgroepen tot klimaatactiedag. De sterke toename van het aantal kolencentrales is de grootste bedreiging voor het klimaat, ook in Nederland. De actie is een protest tegen de bouwplannen van E.on, voor een nieuwe kolencentrale pal naast de bestaande centrale op de Maasvlakte.

Activisten hebben zich vastgeketend aan de transportbanden waarmee de kolen naar de centrale worden vervoerd. "De centrale zelf is niet stilgelegd, E.on heeft genoeg kolen in voorraad om voorlopig mee vooruit te kunnen" aldus GroenFront!-activist Flip. GroenFront! wil zolang mogelijk blijven zitten. Zij eisen het schrappen van de bouwplannen voor de nieuwe kolencentrale. "Laat deze actie een waarschuwing zijn voor E.on", vervolgt Flip.

Er zijn in Nederland plannen voor vijf nieuwe kolencentrales. E-on doet zijn best om komend voorjaar als eerst te gaan bouwen. De kolencentrales staan lijnrecht tegenover de klimaatambities van Nederland en Rotterdam. Steenkool is de meest vervuilende energiebron, niet alleen door de uitstoot van CO2, maar ook van zware metalen, fijnstof en radioactieve deeltjes. De bouw van de kolencentrales maakt van iedere poging om echt iets te doen aan de klimaatcrisis, bij voorbaat al een mislukking. Bovendien staan de kolencentrales duurzame energie in de weg door de het innemen van ruimte op het hoogspanningsnet en door het opslokken van investerings- en onderzoeksgeld.

E.On verdedigt zich met de PR-termen 'Schone Kolen' en het 'Capture Ready' maken van de centrale. Beide argumenten zijn aantoonbaar gebaseerd op drijfzand. De winning van kolen is extreem vervuilend; 'Schone Kolen' bestaan niet. In de kolengebieden van de VS, Colombia, Indonesië en Zuid Afrika worden grote gebieden verwoest en wordt grond en water ernstig vervuilt. In de kolenmijnen worden arbeiders uitgebuit en komen er jaarlijks duizenden mijnwerkers om het leven.

Het 'Capture Ready' maken van E.On is niets minder dan bedrog. Het afvangen en opslaan van CO2 is een techniek die nog in de kinderschoenen staat en zeer energie-intensief en duur is. Het rendement van een centrale loopt terug met wel 24% tot 40%.

Geen energie uit kolen. Wat dan wel? Flip: 'Naast decentrale en werkelijk duurzame energie is het vooral een kwestie van minder energie. Duurzame energie heeft ook grenzen. Willen we snel genoeg kunnen reageren op het schaarser worden van fossiele brandstoffen en de klimaatcrisis, dan zullen we op een andere manier van moeten leven en afstappen van dogmatische economische groei. Meer lol met minder nieuwe spullen.'

------------------------------