Werkgelegenheidsoptimisme terug naar hoogste niveau

08/12/2007 02:55

Manpower


Werkgelegenheidsoptimisme terug naar hoogste niveau
- hoogte én belang salaris in arbeidsvoorwaardenpakket zal stijgen
- Manpower constateert naast optimisme ook beginnende onzekerheid

Diemen, 11 december 2007 - Nederlandse werkgevers zijn voor het eerste kwartaal van 2008 bijzonder optimistisch over de ontwikkeling van de werkgelegenheid. Dat blijkt uit de voorspellende Manpower Arbeidsmarktbarometer. Het netto werkgelegenheidscijfer voor het 1e kwartaal (Q1) van 2008 komt uit op +11% (tegenover +6% over het 4e kwartaal en +7% over het 1e kwartaal van 2007). Dit betekent dat per saldo 11% van de ondervraagde werkgevers verwacht begin 2008 meer personeel aan te nemen. De hoge score van +11% werd sinds dit rapport verschijnt (2003) slechts eenmaal eerder gehaald: voor het 2e kwartaal van 2007.

Grondslag voor de arbeidsmarktbarometer die Manpower ieder kwartaal rapporteert zijn interviews met bijna 800 Nederlandse werkgevers. Wereldwijd worden bijna 52.000 werkgevers uit 27 landen en gebiedsdelen bevraagd. MEOS (Manpower Employment Outlook Survey) is de enige voorspellende werkgelegenheidsrapportage in Nederland.

Rem op de groei?
Hans Leentjes, Algemeen Directeur van Manpower Nederland, zegt niet verrast te zijn over de positieve trend voor Nederland in de werkgelegenheidscijfers. "In veel beroepsgroepen is de krapte op de arbeidsmarkt goed voelbaar. Relevant gekwalificeerd personeel is niet meer overal direct voorhanden. Samen met de aantoonbaar afnemende groei van het aantal uitzenduren kan dit duiden op de eerste donkere wolkjes aan de overwegend blauwe hemel van de economische groei." Volgens Leentjes is de stijging in salarissen binnen een aantal beroepsgroepen al een feit. "Voor goed gekwalificeerde werkzoekenden is dat goed nieuws. Voor werkgevers betekent dat echter dat strategieën voor behoud van werknemers steeds belangrijker worden."

Topscores voor bouw en West-Nederland
In de Arbeidsmarktbarometer wordt onderscheid gemaakt naar regio's en naar sectoren. Bij beide blijken verschillen in optimisme. Voor Q1 2008 geeft vooral het westen een hoge score af: +17%, zelfs de hoogste ooit. Het zuiden doet er nauwelijks voor onder. Hier is het netto werkgelegenheidscijfer +15%. Vergeleken met Q1 2007 is dat voor beide een positieve verbetering van 8 procentpunten. Het oosten blijft sterk achter. De voorzichtige score daar is +5%. Het noorden 'sluit' op +7%.

Alle onderscheiden sectoren rapporteren positief. Maar de Bouwnijverheid springt eruit: voor Q1 2007 is het netto werkgelegenheidscijfer daar +29%. Het optimisme van Q4 2007, toen het cijfer op +23% stond, zet dus door. Het verschil met Q1 2007, toen het cijfer slechts +5%, bedroeg is opmerkelijk groot. Ook de sector Transport, opslag en communicatie maakt een grote sprong in de goede richting: van een schamele +1% in Q4 2007 stijgt het cijfer voor Q1 2008 naar + 15%. Volgens de voorspellingen zal ook de sector Overheid en maatschappelijke dienstverlening zich herstellen. Bedroeg het werkgelegenheidscijfer voor Q4 2007 nog een negatieve -6%, voor Q1 2008 komen de werkgevers uit op +4%.
Overigens moet voor vier sectoren vergeleken met Q4 2007 een achteruitgang worden geconstateerd: Landbouw, bosbouw en visserij gaat van +2% naar +1%; nutsbedrijven van +6% naar +4%; zakelijke dienstverlening van +13% naar +8% en groothandel, detailhandel en horeca van +8% naar +7%.

Nederland ook relatief erg hoge score
Nederland rapporteert samen met Noorwegen, Spanje, Duitsland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk de hoogste verwachtingen voor EMEA (totaal 13 landen). Vergeleken met Q4 2007 maken vooral ook Nederland, Frankrijk en Italië een positieve ontwikkeling door (respectievelijk verschil: +6, +5 en nogmaals +5 procentpunten).
Twaalf van de onderzochte landen en gebiedsdelen rapporteren een hoger netto werkgelegenheidscijfer dan voor Q4 2007. Vergeleken met een jaar geleden is het cijfer in 10 landen hoger en in 16 landen lager. De sterkste cijfers komen uit Peru, Singapore, India, Argentinië, Costa Rica, Hong Kong en Zuid-Afrika. In Ierland is men het minst optimistisch.
Ten slotte zijn voor de Nederlandse economie de cijfers van de Verenigde Staten en Duitsland interessant: Duitsland rapporteert voor Q1 2008 een netto werkgelegenheidscijfer van +10%, een verschil met Q4 2007 van -3 procentpunten en een verschil met Q1 2007 van +5 procentpunten. Voor de Verenigde Staten zijn deze cijfers respectievelijk +17%, -1 procentpunt en +2 procentpunten.

Opzet van het onderzoek
De Net Employment Outlook, het netto werkgelegenheidscijfer, is het voorspellende cijfer dat wordt verkregen door het percentage werkgevers dat een inkrimping voorziet af te trekken van het percentage werkgevers dat aangeeft meer personeel te zullen aannemen. Een positief netto werkgelegenheidscijfer geeft aan dat het aandeel werkgevers met een positieve kijk op de toekomstige ontwikkelingen op de arbeidsmarkt, groter is dan het aandeel werkgevers met een negatieve kijk op de arbeidsmarkt. Grondslag voor de arbeidsmarktbarometer die Manpower ieder kwartaal rapporteert zijn interviews met ruim 750 Nederlandse werkgevers. Wereldwijd worden bijna 52.000 werkgevers uit 27 landen en gebiedsdelen geïnterviewd.
Het onderzoek in Nederland wordt uitgevoerd door Right Management, onderdeel van de Manpower Groep. De in dit persbericht genoemde cijfers zijn de cijfers na seizoenscorrectie.

De resultaten van het Manpower Employment Outlook Survey voor het tweede kwartaal van 2008 worden op 11 maart 2008 bekendgemaakt.

Over Manpower
Manpower is een full-service organisatie in de wereld van werk, voor grote en kleine, lokale, nationale en internationale ondernemingen. De eigentijdse dienstverlening omvat de werving van personeel op vaste, tijdelijke en contractbasis, assessment en selectie, training, outplacement, outsourcing en consulting. In Nederland heeft Manpower 150 kantoren, waar in totaal 750 consultants werken. Iedere vestiging vormt dankzij het nationale en internationale Manpower-netwerk een kennisbank en vraagbaak voor zowel werkgevers als kandidaten. Manpower is actief onder vijf merknamen: Manpower, Manpower Professional, Right Management, Jefferson Wells en Elan. Het hoofdkantoor van Manpower bevindt zich in Diemen. Algemeen Directeur is Hans Leentjes. Voor meer informatie over Manpower kunt u terecht op www.manpower.nl.

Noot voor de redactie (