Vereniging van Effectenbezitters
Effect 25: Wouter Bos: Beleggersactivisme schiet tekort
In Effect 25 die op 8 december verschijnt, komen de volgende onderwerpen aan bod:
Interview Wouter Bos
Effect had een interview met minister van Financiën Wouter Bos. Hij neemt het op voor aandeelhouders, die te veel macht zouden hebben gekregen volgens een SER-advies van vakbonden en werkgevers. 'Er wordt veel geklaagd in het bedrijfsleven over aandeelhoudersactivisme. Maar als ergens een tekort aan aandeelhoudersactivisme is, dan geldt dat voor topbeloningen.' "Het is een soort automatische geldmachine", zegt Bos over de vertrekpremies bij overnames. Over het vestigingsklimaat : Het stoort me bij die 'Oranjediscussies' dat die bijna altijd gaan over het beschermen van grote traditionele bedrijven. Over belastingdruk: "Voor Europa is een race to the bottom niet profijtelijk". "Het bedrijfsleven vraagt nu verlaging van de dividendbelasting. Misschien moet dat voorrang hebben."
Opmars van de staatsfondsen
Arabische en Aziatische staatsfondsen groeien als kool en dat maakt het westen nerveus. Door de enorme handelsoverschotten en oliewinsten bedraagt het vermogen al 1500 miljard euro, nu al meer dan alle hedgefondsen bij elkaar. In 2015 zou dit bedrag kunnen stijgen tot liefst 10.000 miljard euro. Er gaan stemmen op om het westen te beschermen tegen de opkomende staatsfondsen. Effect zet de grootste fondsen op een rijtje en concludeert dat er ook positieve kanten zitten aan het optreden van de staatsfondsen, zeker voor de belegger.
Special Derivaten
Veel aandacht voor derivaten in Effect 25. Een overzicht van de verschillende types gestructureerde producten, van garantiefonds tot reverse convertible, waarin de voordelen en nadelen van elk type uiteen worden gezet. Verder in afzonderlijk artikelen uitleg over futures op grondstoffen, optie- en turbostrategieën en een uitgebreide analyse van de Best Option 9%, een gestructureerd product van Société Générale dat er aantrekkelijk uitziet, maar het bepaald niet is.
Verder in Effect:
* Randstad en Vedior zijn het eens: Randstad biedt 20,19 euro voor concurrent Vedior en samen vormen de uitzenders een nationale kampioen, als er geen derde partij tussen komt natuurlijk.
* Kampioen met verliezers: In zijn Openingsbel staat Jan Maarten Slagter ook stil bij de fusie tussen Randstad en Vedior. Met name de handel voordat het nieuws bekend werd doet de wenkbrauwen fronsen.
* Banken in het badwater: column van Pieter Wind over de kansen die de sterk gedaalde financiële waarden nu bieden.
* Amerikaanse economie verzwakt: macro-economie met Cees Rijsdijk. De huizenmarkt tast het consumentenvertrouwen aan. In euroland gaat het beter.
* Chinese luchtkastelen: In zijn China-rubriek staat Bert van Dijk stil bij de groeikansen van de Chinese luchtvaartmaatschappijen, ondanks de dure kerosine en het tekort aan piloten.
* 29e Dag van de Belegger: Opkomende markten en kredietcrisis. Verslag van het jaarlijkse beleggerscongres van de VEB, waar 4000 bezoekers op afkwamen.
* Alibaba: op hol geslagen verwachtingen. Analyse door Jacques Potuijt van het Chinese internetbedrijf Alibaba.com, afgezet tegen het Amerikaanse eBay.
* Mogelijk een kerstrally! technische analyse door Royce Tostrams van enkele valuta en grondstoffenmarkten. Er zijn enkele omslagpunten geconstateerd.
* Subprimesprookjes: column van Willem Middelkoop waarin hij enkele misverstanden over de huidige crisis wegneemt.
* Vastgoed op drijfzand: Gabor Mooij over beleggen in exotische vastgoedprojecten. Te veel risico's en te weinig zicht op wat er met het geld gebeurt.
* Spaarpot voor de gepensioneerde ondernemer: een blik van de belastingadviseur op de vrijgestelde beleggingsinstelling, een nieuw fiscaal interessant beleggingsvehikel.
De volledige artikelen kunt u lezen in Effect nummer 25. Voor de pers zijn de artikelen op aanvraag beschikbaar via het secretariaat van de VEB (070-3130000)
Vereniging van Effectenbezitters