Socialistische Partij

Taxiwereld steunt initiatieven SP


08-12-2007 * Tijdens de Taxi Expo 2007 heeft SP-Kamerlid Emile Roemer veel bijval gekregen voor zijn voorstel voor méér regulering van het taxibeleid. Roemer nam op uitnodiging deel aan een forumdiscussie over de toekomst van de taxi. Daar pleitte Roemer voor meer zeggenschap voor gemeentebesturen over de taximarkt in hun gemeente. Dinsdag komt zijn motie met deze strekking in stemming in de Tweede Kamer.

Op veel plaatsen kampt de straattaxi met grote problemen, maar de problematiek verschilt fundamenteel, vooral tussen grote steden en het platteland. Zo is in Amsterdam na de liberalisering van de taximarkt het aantal taxi's maar liefst vertienvoudigd. De kwaliteit is achteruit gegaan en er zijn veel problemen met geweigerde ritten, ondermaatse chauffeurs en fatsoenlijke mensen die geen droog brood meer kunnen verdienen in de taxi. Op het platteland zijn juist bijna alle taxi's verdwenen, waardoor mensen nog meer aangewezen zijn op het openbaar vervoer, wat juist in deze gebieden al onder de maat was.

Zowel van taxichauffeurs als ondernemers kreeg Roemer veel steun voor zijn plannen. Al eerder was er veel bijval voor zijn plannen om de nieuwe tariefregeling te koppelen aan de taxivisie die de staatssecretaris deze zomer presenteert. Onder druk van de SP worden nu ook chauffeurs, consumenten en taxicentrales betrokken bij het opstellen van deze visie. Door de gemeentes meer zeggenschap te geven over de regelgeving en de aansturing van hun eigen taximarkt, kunnen de maatregelen beter toegepast worden op de vraag in een bepaald gebied. Aanstaande dinsdag zal de Tweede Kamer stemmen over deze verbeteringsvoorstellen en zal blijken of de politiek echt werk wil maken van een gezonde taxibranche.