Politie Friesland

Politieberichten van zaterdag 8 december

Fryslân, 08-12-2007 o Politieberichten van vrijdag 7 december 07.00 uur t/m zaterdag 8 december 13.00 uur.

Leeuwarden: politie onderzoekt inbraak in garage
De politie onderzoekt een inbraak in een garage naast een woning aan De Bird. Tussen dinsdagmiddag en vrijdagochtend kwam men binnen na het forceren van een raam. Uit de garage werden diverse soorten gereedschappen weggenomen. De 49-jarige bewoner deed aangifte.

Damwoude: aanrijding met letsel
De politie heeft vrijdagochtend een aanrijding afgehandeld op de Paardebloem. Een 68-jarige automobiliste uit Damwoude rijdt over de Paardenbloem, rijdend in de richting van Dokkum. Vanuit
tegenovergestelde richting komt een 58-jarige automobilist uit Rinsumageest. In de s-bocht achter het gemeentehuis neemt de vrouw, die wat afgeleid is, de binnenbocht. De man stuurt nog naar rechts maar een aanrijding kan niet worden voorkomen. Beide voertuigen zijn afgesleept. De automobiliste is per ambulance, omdat ze zich niet goed voelde, overgebracht naar het ziekenhuis. Beide voertuigen reden niet sneller dan circa 30 km per uur.

Gorredijk: getuigenoproep na lastig vallen minderjarig meisje De politie onderzoekt het lastig vallen van een minderjarig meisje in het parkje bij het tankstation aan de Badweg. Vrijdagmiddag tussen17.00 uur en 18.00 uur werd het meisje door een nog onbekende fietser lastig gevallen. De man verdween vervolgens met zijn fiets. Een voorbijgangster ontfermde zich over het slachtoffer en hielp haar naar huis. De vrouw is vervolgens vertrokken zonder haar gegevens kenbaar te maken. De politie komt dan ook graag met deze vrouw in contact. Daarnaast wil de politie graag met mensen in contact komen die vrijdagmiddag tussen 17.00 uur en 18.00 uur mogelijk iets of iemand hebben gezien in het parkje aan de Badweg en/of de directe omgeving. Zij kunnen contact opnemen met de politie Fryslân via 0900 8844. Inmiddels heeft de politie een sporenonderzoek verricht en een buurtonderzoek gehouden.

Drogeham: inbreker overlopen
De politie is op zoek naar een inbreker die vrijdagavond inbrak in een woning aan de Tsjerke Buorren. De bewoonster, een 57-jarige vrouw, kwam omstreeks 19.45 uur thuis. Ze zag een onbekend persoon haar erf af lopen. Toen ze in de woning kwam zag ze dat er was ingebroken. Op de slaapkamer stond een kast open en een geldkistje lag ongeopend op de grond. Vermoedelijk schrok de dader van de thuiskomst van de vrouw en is via een raam gevlucht. Het is onduidelijk hoe hij is binnengekomen. Er wordt vooralsnog niets vermist.

Harlingen: fiets zwaar gewond bij aanrijding
De politie heeft vrijdagavond een onderzoek ingesteld naar aanrijding tussen een fietser en een personenauto op de Kanaalweg. De fietser, een 66-jarige man uit Harlingen, reed vanaf de stoep de rijbaan op. Hij liet een auto uit de richting van het centrum voorgaan maar had een auto uit de richting van de Koningsbrug kennelijk over het hoofd gezien. Een aanrijding met deze auto, bestuurd door een 42-jarige vrouw uit Harlingen, was het gevolg. De fietser is zwaar gewond overgebracht naar het MCL in Leeuwarden. Door het Bureau
Ongevalanalyse van de politie Fryslân is een onderzoek ingesteld.

Boelenslaan: snelheidscontrole sluipverkeer
De politie heeft vrijdag in verband met overlast van sluipverkeer snelheidscontroles gehouden op de Fjouwer Roeden en de Boelenswei. Op de Roeden werden drie bestuurders betrapt op te hard rijden. Twee van hen kregen een waarschuwing omdat ze minder dan tien km/u te hard reden. De derde werd wel bekeurd; hij reed 22 km/u te hard. Op de Boelenswei kregen meerdere bestuurders een waarschuwing nadat ze minder dan 15 km/u te hard reden. Twee maal werd hier wel proces-verbaal opgemaakt. Zij reden 37 en 35 km/u te snel.

Surhuisterveen: bedreiging met mes
De politie is op zoek naar de daders van een verkeersincident dat uitliep op een bedreiging met een mes. Vrijdagavond omstreeks 23.30 uur fietste een groepje jongeren uit Harkema over de Vierhuisterweg richting Surhuisterveen. Ze werden, zo verklaarden ze, tot tweemaal toe afgesneden door een bestelauto. In eerste instantie konden ze nog uitwijken; de tweede keer kwam een 20-jarige fietser ten val. Daarop werd uit de groep iets geroepen naar de inzittenden van de bus. De bestuurder stopte, stapte uit en sloeg een 21-jarige jongeman uit de groep in het gezicht. Vervolgens werd er over en weer geduwd en geschreeuwd. De 20-jarige probeerde met zijn gsm een opname te maken van het kenteken van de bestelauto. Daarop stapte de bijrijder uit en sloeg de gsm uit zijn handen. Ook trok hij een mes uit zijn zak en bedreigde de 20-jarige daarmee. Daarna vertrok het bestelbusje weer. Zowel de 20- als de 21-jarige deden aangifte. De politie is op zoek naar de verdachten. Een goed signalement en het kenteken van de auto zijn bekend.

Sneek: vier aanhoudingen voor openlijk geweld
De politie heeft vrijdagnacht vier knaapjes tussen 14 en 16 jaar uit Sneek en Mantgum aangehouden op verdenking van openlijke
geweldpleging. Omstreeks 02.30 uur zagen getuigen dat de groep autos vernielden in de Harmen Sytstrastraat. Op de Hopperstraat werden de verdachten aangetroffen. Ze werden aangehouden en bekenden autos te hebben vernield. Bij onderzoek werden in de omgeving van de Sytstrastraat meerdere autos met kapotte spiegels aangetroffen. Volgens de verdachten hadden ze ook autos in de Noorderhoek II vernield. Om hoeveel autos het gaat is nog niet bekend.

Leeuwarden: bestuurder onder invloed tegen lantaarnpaal
De politie heeft vrijdagnacht een 27-jarige man uit Boarnsterhim betrapt op het rijden onder invloed. De man had met zijn personenauto op de Sophialaan een lantaarnpaal omver gereden. Na de aanrijding was hij doorgereden maar de auto werd door de politie op de Van Swietenstraat zwaar beschadigd aangetroffen. De bestuurder was er nog bij. Aan het bureau blies hij 285 ug/l. Hij kreeg een rijverbod en er wordt proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Leeuwarden: man in nek gestoken
De politie is op zoek naar de dader van een steekpartij in een horecagelegenheid aan de Nieuwestad. Zaterdag omstreeks 04.00 uur werd een 32-jarige inwoner van Leeuwarden met een onbekend voorwerp in zijn nek gestoken. Medewerkers van het bedrijf zagen het slachtoffer enkele tellen later onder het bloed zitten. Het betrof een slagaderlijke bloeding. De hulpdiensten werd gewaarschuwd en het slachtoffer werd eerste hulp verleend. Hij is daarna overgebracht naar het ziekenhuis. Direct na het ontdekken van het voorval werd de deur gesloten en mocht niemand het pand verlaten. Na de komst van de politie en het overbrengen van het slachtoffer mochten de bezoekers één voor één het pand verlaten. De politie heeft de namen van alle aanwezige bezoekers genoteerd en heeft gezocht naar getuigen. Ook is een technisch sporenonderzoek verricht in de horecagelegenheid. Dit heeft nog niet geleid tot een aanhouding. Ook is nog niet bekend wat er precies gebeurd is. De politie heeft het onderzoek vandaag voortgezet.

Leeuwarden: autos vernield, verdachte bekend
De politie is op zoek naar de dader van de vernieling van minimaal vijf autos op de Mr. P. J. Troelstraweg. Vrijdagnacht omstreeks 03.30 uur werd gemeld dat een knaap autos vernielde. Toen de politie ter plaatse kwam was hij al gevlogen. Volgens getuigen gedroeg hij zich agressief, gooide met fietsen en beschadigde autos. Twee personen deden direct aangifte. Ook bij drie andere auto ontdekte de politie schade. Mogelijk zijn er meer autos bij betrokken. De verdachte werd s nachts bij een zoekactie niet meer aangetroffen. De naam van de verdachte is echter bij de politie bekend, zodat deze zaak opgelost kan worden.

Leeuwarden: brandstichting in bouwkeet
De politie heeft zaterdag omstreeks 05.00 uur een onderzoek in gesteld naar een brand in een bouwkeet aan de Frederik Ruyschstraat. Een voorbijganger ontdekte een hevige rookontwikkeling in de keet, die ter hoogte van de Robert Kochstraat stond. De brandweer moest ter plaatse komen om het vuur te blussen. De politie gaat uit van brandstichting.

Heerenveen: bedreiging conducteur
De politie heeft zaterdagochtend een 28-jarige man zonder vaste woonplaats aangehouden op verdenking van bedreiging. De conducteur trof de man slapend aan in de trein. Nadat hij hem wakker had gemaakt, kon de verdachte geen plaatsbewijs tonen en wenste zijn naam niet op te geven. Daarna bedreigde hij de conducteur verbaal en wilde hem slaan. De verdachte is door de politie aangehouden en overgebracht naar het bureau voor nader onderzoek. Daar bleek dat hij ook nog een straf van zes dagen hechtenis open had staan. Hij is ingesloten.

Ferwert: drie bedrijfsinbraken
De politie stelt een onderzoek in naar inbraken in drie bedrijven in de nacht van vrijdag op zaterdag. In een bedrijf aan de
Hegebeintumerdyk kwam men binnen na het openbreken van een raam. Hier werd een fototoestel, een laptop en een motorcomputer gestolen. Buiten op het terrein werden vier autos opengebroken en werd
navigatieapparatuur gestolen. Bij een bedrijf aan de Wjuk kwam men binnen na het verwijderen van de scharnieren van een deur. Hier werd een laptop, een autoradio en geld ontvreemd. Ook was men in een achtergelegen loods van een ander bedrijf geweest. Daar werd wel gezocht maar niets gestolen.

Stiens: spoor van vernielingen
De politie onderzoekt een spoor van vernielingen in de Langebuorren in de nacht van vrijdag op zaterdag. Bij twee winkels werd de feestverlichting naar beneden getrokken en in één geval ook volledig meegenomen. Een deel van de resterende verlichting werd in de ventilator van een winkel geduwd, die daardoor sneuvelde. Ook werd van dit pand de regenpijp vernield. In een steeg werden alle planten en struiken uit de plantenbakken van een restaurant getrokken. Een deel daarvan lag, tezamen met een grijze container, op de motorkap van een auto op de parkeerplaats achter deze steeg. De auto bleef gelukkig onbeschadigd.