Nieuw-Vlaamse Alliantie


Bussen Demotte nog niet vertrokken (08/12/07)

Nog geen bussen voor Waalse werklozen naar Vlaamse bedrijven!

Waals minister-president Rudy Demotte lanceerde een aantal weken terug het idee om bussen in te leggen tussen verschillende Waalse steden en een aantal industrieterreinen in Vlaanderen. Mobiliteit is volgens Gino De Craemer één van de belangrijke factoren voor de tewerkstelling van Waalse en Brusselse werkzoekenden in Vlaanderen en daarom vroeg hij minister Vandenbroucke naar een stand van zaken.

Voor de realisatie van die buslijnen dacht minister-president Demotte aan een publiek-privaat partnerschap tussen de twee gewesten en de bedrijven. Volgens minister Vandenbroucke werd de VDAB echter nog niet benaderd door het Waals Gewest om dergelijke busverbindingen op te zetten. Busje komt dus niet! Gino De Craemer betreurt dan ook dat het voorstel nu slechts een ideetje blijkt. Een versterking van de interregionale mobiliteit is immers onontbeerlijk gezien de grote vraag naar arbeidskrachten in de Vlaamse bedrijven en de hoge werkloosheidsgraad in Wallonië. Gino De Craemer vroeg de minister dan maar zelf contact op te nemen met Rudy Demotte.

Gino De Craemer is in deze ook zeer tevreden met de samenwerkingsakkoorden tussen de verschillende gewesten en gemeenschappen die deze week in het Vlaams Parlement werden goedgekeurd. In het kader van die interregionale samenwerking heeft de VDAB intussen een aantal taalinitiatieven ontwikkeld om de taalcompetenties van de Waalse, Brusselse en anderstalige werkzoekenden die in Vlaanderen komen werken, te verhogen. Volgens Gino De Craemer zijn dergelijke opleidingen noodzakelijk. Het is echter geen taak van de bedrijven om die opleidingen te organiseren, zeker niet in kleine of middelgrote ondernemingen die noch de middelen noch de mensen hiervoor hebben. Minister Vandenbroucke verklaarde dat hij deze visie kon bijtreden.

Auteur:
Vlaams parlementslid
Gino De Craemer

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be