Dienstenbond CNV

Nieuws

7 december 2007

CNV Dienstenbond krijgt eindbod CAO grote textielwinkels


CNV Dienstenbond heeft na een lang traject een eindbod gekregen van de Vereniging Grootwinkelbedrijven in Textiel (VGT) voor een nieuwe VGT CAO. De laatste CAO liep 1 april 2004 af. Het eindbod leggen wij nu neutraal ter stemming aan u voor om te beslissen of er een nieuwe CAO tot stand moet komen.

CNV Dienstenbond probeert sinds het aflopen van de laatste VGT CAO in april 2004 tot een nieuwe CAO te komen met de VGT. Dit lukte aanvankelijk niet en werd alleen maar moeilijker toen VGT in juli 2005 besloot eenzijdig voor nieuwe medewerker de 38-urige werkweek in te voeren (tegen het loon van 35 uur) en de toeslagen voor de zondag af te schaffen. Op verschillende manieren heeft CNV Dienstenbond hier actie tegen gevoerd, onder andere door een rechtszaak die recent helaas verloren ging. In 2005 en 2006 hebben we verschillende pogingen gedaan om tot een nieuwe CAO te komen en zijn zelfs zover gekomen dat er een akkoord lag dat achteraf door de werkgevers is weggestemd. Daardoor is ook in 2006 geen CAO tot stand gekomen. Begin dit jaar hebben VGT en CNV Dienstenbond naar elkaar uitgesproken toch tot een CAO te willen komen. In dat kader heeft VGT ons begin dit jaar laten weten de feitelijke lonen met 2,75% te verhogen. Tevens is toegezegd de zondagtoeslag weer in te voeren. Dit jaar hebben daarna verschillende informele gesprekken plaatsgevonden, maar zag het er deze zomer naar uit dat we er toch niet uit zouden komen en het definitieve einde van de VGT-CAO daar was. Een nieuw initiatief van de VGT heeft echter recent geleid tot een eindbod van VGT dat wij neutraal ter stemming aan de leden willen voorleggen.

Het eindbod
Het eindbod behelst de volgende afspraken:

· CAO 2002 2004 blijft tot 1 januari 2008 van kracht, zodat iedereen tussen april 2004 en januari 2008 aanspraak kan maken op de oude CAO;
· De loonsverhoging van 2,75% die per 1 februari 2007 is doorgevoerd voor de mensen die toen in dienst waren, wordt ook doorgevoerd op de loonschalen, zodat ook de mensen die na die tijd in dienst zijn gekomen op grond van de loonschalen de verhoging krijgen;
· Er wordt een 38-urige werkweek ingevoerd. De huidige salarisschalen op basis van 35 uur gaan gelden voor 38 uur. Ter compensatie worden de salarisschalen per 1 januari 2008 met 3% opgehoogd. Bijvoorbeeld uw uurloon was 9,88. In de nieuwe situatie wordt het uurloon 9,10 + 3% = 9,37. Een verschil van 0,51, ruim 5%.

· De medewerkers die voor 1 april 2004 op grond van 35 uur per week zijn aangenomen gaan er echter niet op achteruit. Zij ontvangen een toeslag op hun uurloon zodat de achteruitgang in beloning wordt gecompenseerd. In het voorbeeld betekent dat dat het nieuwe uurloon wordt vastgesteld op 9,37 en er daarnaast een toeslag geldt van 0,51 per uur. Voor de berekening van vakantietoeslag, ziekengeld, pensioen, zondagtoeslag enzovoort wordt het nieuwe salaris samen met de toeslag ( 9,37 + 0,51 = 9,88) als grondslag genomen. De toeslag wordt ook in de toekomst verhoogd met de loonsverhogingen. Als er een nieuw contract wordt overeengekomen vanwege bijvoorbeeld uren uitbreiding dan worden die nieuwe uren tegen het nieuwe salaris betaald zonder toeslag. Over die uren heeft u dus feitelijk een lager salaris. Werkt u echter, zonder contractuitbreiding, meer uren als gevolg van de flexibele inzet, dan worden deze uren wel betaald tegen het nieuwe salaris inclusief toeslag (samen feitelijk uw oude uurloon).
· Er is een nabetalingsregeling afgesproken voor medewerkers die na 1 juli 2005 zijn aangesteld op 38 uur en op 1 januari 2008 nog in dienst zijn. Over het loon dat verdiend is in de periode tussen 1 februari 2007 en 31 december 2007 wordt maximaal 3% betaald, als je conform schaalloon bent betaald. Als je boven schaalloon bent betaald, wordt dit percentage minder en als je meer dan 3% boven schaalloon bent betaald ontvang je deze nabetaling niet.

· Per 1 februari 2008 krijgt iedereen een loonsverhoging van 3%.
· De CAO loopt van 1 januari 2008 tot 31 maart 2008. Met deze korte looptijd wil men het probleem uit het verleden oplossen en binnenkort gaan praten over een nieuwe CAO vanaf 1 april 2008. Het precieze eindbod zoals we dat hebben ontvangen treft u in de bijlage aan.

Neutraal stemadvies
Dit eindbod leggen we nu ter stemming aan u voor. Er zijn een aantal redenen waarom we het eindbod negatief aan u zouden willen voorleggen. Zo wordt er een 38-urige werkweek ingevoerd die slechts voor een deel wordt gecompenseerd. De VGT lijkt beloond te worden voor de eenzijdige invoering van de 38-urige werkweek.
Anderzijds zijn er ook een aantal argumenten te geven waarom we u zouden moeten adviseren dit eindbod te accepteren. Eindelijk weer een CAO die de rechten van de werknemers waarborgt. Met een substantiële loonsverhoging en nabetalingen. En er wordt eindelijk een punt gezet achter het conflict met de VGT om van daaruit te werken aan toekomstige goede CAOs.

Als we dit allemaal afwegen komen we tot de conclusie dat we dit eindbod neutraal aan u voorleggen en u moeten laten beslissen of er al dan niet een nieuwe CAO moet komen voor de VGT-bedrijven. U kent de voors en tegens en wij willen u vragen uw stem hierover uit te brengen via bijgaand reactieformulier voor woensdag 20 december 2007, zodat voor de jaarwisseling helder is of er een nieuwe CAO tot stand is gekomen.

Mocht u naar aanleiding van het voorgaande vragen en/of opmerkingen hebben dan kunt u contact opnemen met Jeroen Warnaar (tel: 023-5651052 of e-mail: j.warnaar@remove-this.cnvdibo.nl ). Meer informatie over CNV Dienstenbond kunt u vinden op www.cnvdienstenbond.nl .