Ingezonden persbericht


PERSBERICHT



Kees van Kooten en Wim de Bie ereleden van het Genootschap Onze Taal

Jubileumcongres van het Genootschap Onze Taal:
'Onze taal, onze toekomst'

Zaterdag 8 december 2007 in het Beatrix-theater van de Jaarbeurs in Utrecht

Ter gelegenheid van het 75-jarig jubileum van het Genootschap Onze Taal zullen Kees van Kooten en Wim de Bie tot erelid worden benoemd. Verder zal schrijver Adriaan van Dis de Groenman-taalprijs ontvangen, en verschijnt die dag het boekje De toekomst van het Nederlands.

Zo'n 1300 liefhebbers van de Nederlandse taal zullen aanwezig zijn op het tweejaarlijkse publiekscongres van het Genootschap Onze Taal. Het congres staat dit jaar in het teken van het 75-jarig jubileum van het genootschap. Hoe ontwikkelde Onze Taal zich van een club germanismenbestrijders tot een bloeiende vereniging van taalliefhebbers? En vooral: wat staat onze taal de komende 75 jaar nog te wachten? Over die vragen, en meer, zal het gaan op zaterdag 8 december in de Jaarbeurs te Utrecht.
De dag wordt gepresenteerd door VRT-nieuwslezeres Martine Tanghe, en duurt van 10.15 uur tot omstreeks 16.30 uur.

Voordrachten
Vijf uiteenlopende deskundigen laten hun licht schijnen op het thema van de dag:
* universitair docent taalbeheersing en Onze Taal-redactielid Jaap de Jong over 75 jaar Onze Taal

* hoogleraar fonologie Marc van Oostendorp over uitspraakontwikkelingen in het Nederlands

* taalhistoricus Joop van der Horst over het Nederlands van de toekomst, n.a.v. het lezersonderzoek van Onze Taal over dit onderwerp
* taaljournalist Ewoud Sanders over de toekomst van taalnaslagwerken en digitaal taalonderzoek

* hoogleraar Nederlands Reinier Salverda over de toekomst van het Nederlands in Europa

Optredens
De lezingen worden afgewisseld met optredens van:

* cabaretier Pieter Nieuwint

* cabaretier Erik van Muiswinkel

Taalprijs
Op het congres zal door de Stichting Let Op Uw Taal voor de achtste keer de Groenman-taalprijs worden toegekend aan een mediapersoonlijkheid die uitblinkt door zijn of haar creatieve gebruik van het Nederlands. Dit jaar gaat de prijs naar schrijver Adriaan van Dis. De prijs werd eerder uitgereikt aan Paul Witteman (1993), Martine Tanghe (1995), Frits Spits (1997), Kees van Kooten (1999), Ivo de Wijs (2001), Jan Mulder (2003) en Freek de Jonge (2005). Het juryrapport over de prijstoekenning van 2007 is op te vragen bij het genootschap (redactie@onzetaal.nl).

Van Kooten en De Bie ereleden Onze Taal
Kees van Kooten en Wim de Bie zullen worden benoemd tot erelid van het Genootschap Onze Taal, vanwege hun buitengewone verdiensten voor het Nederlands. Het erelidmaatschap is in 1995 voor het laatst toegekend, toen aan de in 2005 overleden schrijver en tekenaar Marten Toonder. Het toekenningsrapport vindt u als bijlage bij dit persbericht. Er rust een embargo op tot 8 december. Ter gelegenheid van het erelidmaatschap zal er op 8 december een erebundel voor het duo verschijnen. Het boekje En wel hierom ... Kees van Kooten en Wim de Bie en hun invloed op de Nederlandse taal wordt uitgegeven door Adr. Heinen en kost ¤ 4,95. ISBN 978 90 8680 089 6

Prinses Laurentien
Prinses Laurentien, sinds 2005 beschermvrouwe van Genootschap Onze Taal, opent het congres
met een toespraak over de taal als bindmiddel in onze samenleving.

Onze Taal
De vereniging Genootschap Onze Taal bestaat sinds 1931 en telt 36.000 leden. Zij geeft al sinds 1932 het als gezaghebbend beschouwde tijdschrift Onze Taal uit. Het genootschap verstrekt verder via zijn Taaladviesdienst vele duizenden taaladviezen per jaar, brengt taalboeken uit, presenteert veelzijdige taalinformatie en dagelijks taalnieuws op de website www.onzetaal.nl en organiseert tweejaarlijks een groot taalcongres voor een breed publiek. Het taalcongres wordt gesubsidieerd door uitgeverij Sdu, het minsterie van OC&W, het VSBfonds, en de M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting.


---