Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam, 5 december 2007

L u s t r u m

F e l i x M e r i t i s 1777-2007

Opening 8 december 2007

Ter gelegenheid van het 230-jarig bestaan van Felix Meritis (het genootschap) en het 220-jarig bestaan van het gebouw worden gedurende een jaar allerlei activiteiten georganiseerd. Niet alleen in Felix Meritis, maar ook bijvoorbeeld in het Amsterdams Historisch Museum en het Theatermuseum. Het lustrumjaar wordt op 8 december a.s. officieel geopend tijdens een feestelijke avond met onder andere de presentatie van de publicatie Spiegel van Amsterdam Geschiedenis van Felix Meritis en de openstelling van een nieuw kunstwerk van Joseph Semah.

Opening

Op 8 december wordt het eerste exemplaar van Spiegel van Amsterdam Geschiedenis van Felix Meritis (auteurs Loes Gompes en Merel Ligtelijn; Rozenberg Publishers) aangeboden aan burgemeester Job Cohen. Nelleke Noordervliet en Paul Scheffer geven elk hun visie op Felix Meritis. Bryndis Brynjólfsdóttir (danseres van het Scapino Ballet Rotterdam) danst de solo Ragna van Pieter de Ruiter en Eva Villanueva (compositie Harry de Wit). Esther Apituley speelt op altviool werk van Bach, Hindemith en Vieuxtemps. Ceremoniemeester van de avond is Frank de Grave (voorzitter Raad van Toezicht Felix Meritis).

Het kunstwerk Autobiographical Memory (08/12/07) van kunstenaar/filosoof Joseph Semah wordt op deze avond voor het eerst voor publiek opengesteld (mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Amsterdams Fonds voor de Kunst). In de liftschacht van Felix Meritis verschijnt een geweven kunstwerk van neon met de grote namen uit de roemruchte geschiedenis van Felix Meritis.

Spiegel van Amsterdam Geschiedenis van Felix Meritis

Deze publicatie verhaalt van al die mensen die het gebouw in 230 jaar bewoonden en bezochten, onlosmakelijk verbonden met de culturele en maatschappelijke geschiedenis van Amsterdam. Van de genootschapsleden en de verrijzenis van hun prestigieuze onderkomen, en de verwoestende invloed van drukkerij/krantenuitgever Holdert & Co op het gebouw. Van de Communistische Partij van Nederland die het herstelde en koesterde, en het Shaffy Theater dat tijdens de CPN-periode in het pand kwam. Vanaf dat moment heeft 'de cultuur' het gebouw niet meer verlaten. De huidige stichting Felix Meritis bouwt inhoudelijk voort op de genootschapsidealen van voorheen.

Publieksactiviteiten

In het Amsterdams Historisch Museum is vanaf 6 december een nieuwe opstelling in zaal 12 te bezichtigen met onderwerpen uit de 18e eeuwse geschiedenis. Bijzondere aandacht is er voor Felix Meritis bij het thema Kunst & Cultuur . In de foyers van het Theatermuseum zijn van 8 december 2007 tot en met 30 maart 2008 affiches te zien uit de roemruchte periode dat Felix Meritis bekend stond als Shaffy Theater (1971-1988). Op 15 december vindt in samenwerking met Stichting Kamermuziek Amsterdam een bijzonder kerstconcert van EnsembleCaméléon plaats. Volgend jaar wordt het observatorium opengesteld voor publiek.

Voor meer informatie zie: www.felix.meritis.nl (vanaf 8 december volledig vernieuwd)

Publicatie Spiegel van Amsterdam Geschiedenis van Felix Meritis: ISBN 978 90 5170 979 9

Felix Meritis is een Europees Centrum voor Kunst, Cultuur en Wetenschap en een (inter)nationale ontmoetingsplaats voor de burgers in Amsterdam, Nederland en het buitenland. Felix Meritis initieert in samenwerking met haar partners projecten als Forum Amsterdam, Dare2Connect, de Nacht van de Filosofie, de Globaliseringslezing, I have a dream& en NRC.FM. Ook lanceert Felix Meritis initiatieven over de grenzen heen met projecten als The People Network, Gulliver Connect, Forum Belgrade en Forum Tbilisi (i.h.k.v. A Soul for Europe) en Kuhnya (Novosibirsk).

Einde persbericht