Ingezonden persbericht


AANKONDIGING: Amsterdam, 8 december 2007

Vluchtelingen die jarenlang in Nederland verbleven, de taal en cultuur leerden kennen: kunnen en willen wij mensen met een zo'n band met Nederland uit ons geheugen wissen?

Verspreid over de hele wereld zijn duizenden teruggekeerde vluchtelingen die de Nederlandse taal spreken. Wat zouden we voor elkaar kunnen betekenen? 'Vrienden van Terug' is een netwerk van Nederlanders die contact willen houden met terugkeerders: ex-asielzoekers die een tijd in ons land hebben verbleven.

Door de documentaireserie 'Terug' die vanaf 8 december 2007 bij de NPS vertoond wordt, zijn we ons bewust geworden van het lot en bestaan van terugkeerders. Via het Nederlandse netwerk willen we een platform oprichten voor hen die teruggekeerd zijn of die nog zullen terugkeren naar hun moederland. Door aandacht en expertise aan te bieden, willen de 'Vrienden van Terug' voor een warme overdracht zorgen. Andersom kunnen wij Nederlanders de terugkeerders raadplegen voor kennis, informatie en verhalen over het land van herkomst.

Via een website documenteren we alle persoonlijke verhalen, dagboekfragmenten en filmpjes via de mobiele telefoon of webcam. Daarnaast willen we kennis en informatie bundelen over terugkeerprojecten en over verschillende landen van herkomst. Om te zorgen dat de voormalige asielzoekers in contact kunnen blijven, bieden we hen een communicatie survivalkit aan met daarin een mobiele telefoon, een headset en beltegoed.

Het platform zal een culturele verrijking van de belevingswereld van de Nederlanders zijn. Het levert mooie, ontroerende, informatieve verhalen op en via het net kunnen de terugkeerders elkaar en de Nederlanders raadplegen voor steun en advies.

Is uw nieuwsgierigheid gewekt en wilt u op de hoogte blijven? Schrijf u dan geheel vrijblijvend in:

www.vriendenvanterug.nl

Een initiatief van Miek Hehenkamp, Arash Yaqin en Willemiek van den Oever

Mob: 06-48150143 / 06-13082253
e-mail: info@miekhelpt.nl / willemiek@oeverwerk.nl / info@yaqinart.com

---- --