Politie Limburg-Noord

persuitnodiging:

Gigantische oefening hulpdiensten in langste landtunnel Nederland


Datum: 28-11-2007
Tijd bericht: 12:18
Plaats: Roermond
Op zaterdag 8 december 2007 wordt een grote oefening gehouden in en bij de Roertunnel van de toekomstige A73-Zuid te Roermond. De oefening wordt gehouden om de hulpdiensten en de gemeenten extra kennis te laten opdoen met het bestrijden van een grote ramp in een tunnel zoals deze. Aan de oefening werken ongeveer 1000 hulpverleners en figuranten mee. Deelnemende organisaties zijn politie, brandweerkorpsen uit de gehele regio, ambulancedienst, Gemeente Roermond, Gemeente Roerdalen, Rijkswaterstaat, ziekenhuizen Roermond, Venlo en Weert, traumacentrum Maastricht, GHOR Noord- en Midden-Limburg, Openbaar Ministerie, brandweerkorps uit Niederkrüchten (Duitsland) en geneeskundige eenheden uit Duitsland. Al met al wordt het de grootste gezamenlijke oefening van hulpdiensten die de afgelopen jaren in Zuid-Nederland heeft plaatsgevonden.

De Roertunnel wordt bij oplevering de langste landtunnel van Nederland. Verkeerstunnels zijn een nieuw fenomeen voor de hulpdiensten in deze regio. Mede hierdoor is het gehele oefenjaar 2007 gericht op de hulpverlening in en bij verkeerstunnels. De oefening in en bij de Roertunnel vormt het sluitstuk van dit opleidings- en oefenjaar.

De media zijn van harte welkom om bij deze oefening aanwezig te zijn. Om ervoor te zorgen dat de oefening vlekkeloos kan verlopen en degenen die oefenen niet onnodig in de weg worden gelopen, is ervoor gekozen om de media in de oefening en over de oefening duidelijk te scheiden. U krijgt als media over de oefening alle gelegenheid om de oefening van erg dichtbij (tot 1 meter), maar wel net buiten het incident, mee te maken. Ook kunt u gebruik maken van de filmbeelden die professionele cameramensen in de oefening maken.

U kunt zich voor deze oefening aanmelden bij het bureau Communicatie van de Politie Limburg-Noord, via het e-mailadres: mediavoorlichting@limburg-noord.politie.nl. Uw aanmelding (inclusief adresgegevens) dient uiterlijk 4 december om 12.00 uur binnen te zijn op genoemd adres. U krijgt vervolgens van ons nadere informatie (inclusief een parkeerkaart) toegezonden.

De ontvangst op de dag zelf staat gepland tussen 9.00 en 9.30 uur. U wordt verwacht in de tent, die staat opgesteld op het parkeerterrein voor het dienstengebouw Midden aan de Heinsbergerweg. Indien u met eigen vervoer komt, kunt u parkeren bij scholengemeenschap Schöndeln, Heinsbergerweg 184. Van daaruit loopt u binnen twee minuten naar het dienstengebouw. In de tent dient u zich te melden bij de inschrijfbalie voor de pers, waar u wordt geregistreerd en een badge krijgt uitgereikt. Ook dient u zich met uw eigen perskaart als vertegenwoordiger van de media te kunnen legitimeren. U maakt verder deel uit van het reguliere gastenprogramma.

De oefening zelf begint om 10.00 uur. Daaraan voorafgaand krijgen alle aanwezigen een briefing. Tijdens de oefening is het mogelijk om naar de oefenlocatie te gaan (dit gebeurt met pendelbusjes, gebruik eigen auto is niet mogelijk). Ook is gelegenheid om op beeldschermen de oefening te volgen en uitleg te krijgen over de veiligheidssystemen die zijn en worden aangebracht. Ter plekke wordt deskundige uitleg gegeven over de oefening. Vanaf de klok van 11.30 uur wordt voor catering gezorgd. Om 13.00 uur is de oefening afgelopen. Hierna vindt nog een persconferentie plaats over het verloop en de resultaten van de oefening. Op vrijdag 7 december is er gelegenheid om de enscenering van de oefening te bekijken. Dit wordt via deze mediaberichtensite nader bekend gemaakt.

Voor meer informatie over de oefening kunt u contact opnemen met Leo Huijs, bereikbaar via (077) 359 8705. Wij hopen u op 8 december a.s. te mogen begroeten!