Gemeente Nuenen


Culturele avond: Sinti en Roma in beeld

Na de première tijdens het Nederlands Filmfestival in september zijn nu ook in Nuenen twee films van de taboedoorbrekende drieluik Sinti & Roma in Beeld door Bob Entrop te zien.

Zaterdag 8 december is er een gratis toegankelijke culturele avond waarbij de films Een volk zonder eigen land en Muzikanten voor het leven worden vertoond. De beelden worden afgewisseld met live muziek door de Paulus Schäfer gipsyband. Burgemeester mr. W.R. Ligtvoet zal de avond officieel openen.

GRATIS PROGRAMMA:

Zaterdag 8 december

18.45 uur Ontvangst

19.00 uur Eerste film: Een volk zonder eigen land

De film toont op een heel bijzondere en meeslepende manier het dagelijks

leven op enkele Sinti woonlocaties in Nederland. In een parallelle vertelling
passeert een grote groep kleurrijke mensen de revue.

20.30 uur Live muziek: Paulus Schäfer gipsyband

21.30 uur Tweede film: Muzikanten voor het leven

Een film over de intrigerende wereld van de Sinti en Roma muziek. Met drie

karakteristieke en heel verschillende muzikanten gaan we op reis en

ontdekken we hoe muziek verweven is met het dagelijks leven van Sinti en

Roma. Niet alleen hun muzikale leven komt aanbod maar ook hun privé

levens, drijfveren, teleurstellingen en hoogtepunten.

23.00 uur Live muziek: Paulus Schäfer gipsyband

00.30 uur Sluiting

De filmmaker Bob Entrop neemt de kijker mee op zijn persoonlijke zoektocht naar de cultuur van de Sinti en Roma in Nederland. Eerder maakte hij in 2004 de film De Witte Raaf, van waaruit dit filmplan is geboren.

In zijn zoektocht ontdekt de filmmaker dat Sinti en Roma nog steeds gesloten gemeenschappen vormen met zijn eigen taboes, gewoonten en gebruiken. Het is soms lastig om beladen onderwerpen in beeld te krijgen. Juist door vriendschappen en vertrouwensbanden die in de loop van de tijd zijn ontstaan heeft Bob Entrop de kans gekregen een goed beeld te geven van een volk dat door de eeuwen heen verjaagd en gediscrimineerd is en waarvan er bijna een miljoen tijdens de tweede wereld oorlog zijn vermoord.

De oprechtheid en nieuwsgierigheid van de filmmaker levert aangrijpende gesprekken op, over alledaagse zaken en over onderwerpen waar eigenlijk niet over gepraat mag worden. Op deze manier laten de films de trots en schoonheid van een cultuur zien die voor vele zo dichtbij en tevens zo ver weg is.