Ministerie van Algemene Zaken

NOS, Gesprek met de minister-president, Nederland 2

Radio / TV-interview | 07-12-2007

Minister-president Balkenende, na afloop van de wekelijkse ministerraad, over de benoeming van Jack de Vries, de Europees-Arfikaanse top, de hoorzitting missie Afghnaistan en de verkiezingen in Rusland

DE BENOEMING VAN JACK DE VRIES

KOCKELMAN:
Meneer Balkenende, goedenavond. Ik wilde het vandaag maar eens hebben over collega's, oud-collega's en oud-collega's die opnieuw collega's worden. Doelend op Jack de Vries, de nieuwe staatssecretaris van Defensie. Dacht u toen Cees van der Knaap burgemeester van Ede werd: nu kan ik Jack terughalen?


BALKENENDE:
Ik heb toen nagedacht van welke man of vrouw past het beste op deze functie. En dan maak je een afweging. En ik vind dat Jack de Vries echt in aanmerking komt.

KOCKELMAN:
Het antwoord is dus: ja?


BALKENENDE:
Ja. Kijk, het is iemand die heeft veel met Defensie. U kent misschien het verhaal. Hij is destijds militair geweest. Toen heeft hij bijgetekend. Hij was BTT'er. Hij heeft 2, 5 jaar gediend. Hij is al jarenlang reservist in het leger. Hij heeft de rang van eerste luitenant. Kortom, als je met hem spreekt, dan heeft hij gewoon iets met Defensie.

KOCKELMAN:
Wist u dat eigenlijk allemaal al nog voor die functie beschikbaar kwam?


BALKENENDE:
Nou, ik heb in mijn rol als minister-president veel te maken met onze militairen. Ik heb ongelofelijk veel waardering en bewondering voor wat ze doen. In de afgelopen jaren heb ik heel veel met Jack de Vries te maken gehad. Als ik zie hoe hij spreekt over militairen, dat is meer dan alleen functionele betrokkenheid, met hartstocht praat hij erover.

KOCKELMAN:
Kortom, hij heeft echt iets met die organisatie en hij heeft er ook wel enigszins verstand van. Stonden ze bij de PvdA te dansen op de tafel van enthousiasme toen hij werd voorgedragen, of niet?


BALKENENDE:
Ach, het is natuurlijk altijd zo dat er wordt teruggekeken naar de contacten in de afgelopen tijd. En er zijn momenten dat je tegenover elkaar hebt gestaan in campagnes. Want u weet ook dat Jack de Vries campagneleider was van het CDA.

KOCKELMAN:
Dat is een lang antwoord voor nee.


BALKENENDE:
Nou, zo moet je het ook niet zien.

KOCKELMAN:
Nee?


BALKENENDE:
We hebben tegen elkaar ook gezegd: je kunt er op blijven kijken, maar je moet ook vooruit kijken. En het is ook zo, Nederland is een coalitieland. Ik heb dat natuurlijk zelf ook meegemaakt. De afgelopen jaren heb je vaak tegenover elkaar gestaan. En dat je dan alleen maar blijft letten op het verleden, dan kom je geen stap verder. En het is ook wat je van professioneel politiek bezig zijn, dan kijk je vooruit.

KOCKELMAN:
Wat is het belangrijkste wat hij moet binnenhalen?


BALKENENDE:
Wat hij moet doen is heel wat. Hij is verantwoordelijk voor het personeelsbeleid. Dat betekent de contacten met de bonden, de afspraken die gemaakt moeten worden.

KOCKELMAN:
Dus ook personeelstekorten bijvoorbeeld?


BALKENENDE:
Ja, bijvoorbeeld. Dat valt onder zijn verantwoordelijkheid.

KOCKELMAN:
De JSF.


BALKENENDE:
De JSF valt onder zijn verantwoordelijkheid. Materieel van het leger. U weet, de missie in Afghanistan is een heel intensieve missie. Dat betekent dat je echt voortdurend alert moet zijn op de kwaliteit van de militaire organisatie op orde is. Dat zijn allemaal zaken die hij te behartigen heeft.

KOCKELMAN:
Dus hij moet de JSF gaan binnenhalen?


BALKENENDE:
Dat is een belangrijke opdracht. U weet de afspraken die zijn gemaakt in het Coalitieakkoord. Daarin heb ik ook duidelijk aangegeven welke stappen gezet zullen worden. En dat betekent dat al die zaken bekeken moeten worden.

KOCKELMAN:
Er is nog wel een motie ondertekend door de Kamer, met name door de PvdA, over de AWACS-luchten in Limburg. Daarvan heeft de huidige staatssecretaris Van der Knaap gezegd: onaanvaardbaar om die vluchten te schrappen. Met iets te sterke termen dan u lief is?


BALKENENDE:
Het is zo dat als je termen zoals onaanvaardbaar gebruikt dan behoor je wel even terug te gaan naar het kabinet. Dat is niet gebeurd.

KOCKELMAN:
Dus hij heeft op de valreep nog even voor zijn beurt gesproken?


BALKENENDE:
De vraag is natuurlijk even wat hij nu precies bedoelt. En de staatssecretaris Van der Knaap heeft natuurlijk bedoelt te zeggen: ik ontraad hem sterk. Dat is een. En het tweede element is ook: als zo'n motie zou worden aangenomen, dan krijg je het probleem met de uitvoerbaarheid daarvan. Dat is feitelijk wat hij bedoelde te zeggen en dat zal ook aan de Kamer worden gemeld.

KOCKELMAN:
Zitten we dan in de situatie dat de huidige staatssecretaris, burgemeester van Ede is en dat de nieuwe net 7 dagen zit en wordt weggestuurd?


BALKENENDE:
Ik zou er niet vanuit gaan.

KOCKELMAN:
Nee, okay.


BALKENENDE:
Ik zal me niet teveel zorgen maken.

EUROPEES-AFRIKAANSE TOP

KOCKELMAN:
Dan naar uw huidige collega's. u gaat naar Lissabon. U gaat naar de Europees-Afrikaanse top. Hoe vaak bent u het eigenlijk oneens met uw collega Gordon Brown uit Engeland?


BALKENENDE:
Ach, hij zit er nog niet zo lang. We hebben ongelofelijk goed samengewerkt bij de laatste Europese ontmoeting. Toen hebben we het gehad over CO2-reductie, klimaatverandering. Ik heb hem toen uitgebreid gesproken. Dat was een heel plezierig gesprek.

KOCKELMAN:
Ik vraag het...


BALKENENDE:
Ja, ik snap het wel. U wilt vragen: waarom gaat Gorden Brown niet, en waarom gaat u wel?

KOCKELMAN:
Exact. En wat is daarop het antwoord?


BALKENENDE:
Het is zo, de zaak ligt buitengewoon gevoelig. Dat hangt samen met de historische betrokkenheid van Groot-Brittannië bij een land als Zimbabwe, vroeger Rhodesië geheten. Er zijn allerlei gevoeligheden.

KOCKELMAN:
Ook voor Nederlandse boeren.


BALKENENDE:
Er gebeuren ook heel erge dingen. Kijk, Mugabe is destijds wel een gevierd leider geweest. Dat gaat over de onafhankelijkheid en over de verandering. Maar gaandeweg, als je nu ziet de inflatie is werkelijk torenhoog, duizenden percentages per jaar.

KOCKELMAN:
Vroeger was het de graanschuur van Afrika, en nu niet meer.


BALKENENDE:
Ik hoorde van welvarende boerderijen waar nu geen kip rond loopt en er gebeurt nu niets meer. En de mensenrechten worden geschonden. Het is echt heel erg wat daar gebeurt.

KOCKELMAN:
Heeft u overwogen om ook niet te gaan?


BALKENENDE:
Ik heb er wel over nagedacht. Alleen daarmee doe ik ook geen recht aan de noodzaak dat Afrika, de Afrikaanse landen en Europa wel met elkaar om tafel gaan zitten. De vorige top vond plaats in 2000. Elke paar jaar heb je contacten met China, met India, met de Verenigde Staten, met Rusland. En met Afrika zijn er geen toppen. Ik vind dat niet goed. Want het is zo belangrijk dat we samen met Afrika praten over klimaat, over ontwikkeling, over mensenrechten, over democratie. Al die zaken daarvoor heb je elkaar nodig.

KOCKELMAN:
Dus u heeft het wel overwogen, maar uiteindelijk besloten niet te gaan?


BALKENENDE:
Ja, ik vind het wel zo van belang dat we elkaar zien, maar dat gebeurt niet zomaar. Ik heb wel de harde voorwaarde gesteld dat ik ook mijn verhaal kan vertellen, mijn kritiek kan uiten op de situatie in Zimbabwe.

KOCKELMAN:
En als er nu een zo meteen een foto gemaakt moet worden en hij steekt een hand naar u uit. Wat doet u dan?


BALKENENDE:
Och, dat zal dan blijken. Laat ik daar maar niet op vooruit lopen. Er is inderdaad een fotomoment. Dat is ook bij elke top. Dat zij dan zo. Op het ogenblik gaat het mij vooral om de inhoud. Ik wil mijn verhaal daar kwijt kunnen.

KOCKELMAN:
U gaat het hebben over mensenrechten en over ontwikkelingshulp. We weten allemaal dat de Chinezen zaken doen met regime die wij niet altijd steunen. Hoe zetten we nu iets tegenover de Chinezen die niet over mensenrechten praten, die veel geld investeren, en dan komt u met een verhaal over mensenrechten en over ontwikkelingshulp.


BALKENENDE:
Uw vraag is zeeR terecht. Ik ben nog niet zo lang geleden in Afrika geweest. Ik ben in Nigeria en Mali geweest. Ik heb met veel mensen gesproken. En dan kom je tegen dat wat u ook zegt de toenemende invloed van de Chinezen. Mensen hebben grote belangstelling voor de ontwikkeling daar. En dat is dus ook relevant voor ons. Want als wij nu zouden zeggen: we laten zo'n top niet doorgaan. Wat is dan het signaal? Dat betekent dat je je toch afkeert van zo'n continent. En China gaat doOr met het hebben van contacten. Ik zit er zo in dat je zegt: wat kunnen we daar hebben? Wat kunnen we doen aan economische contacten, wat kun je doen aan het redigeren van de Millenniumontwikkelingsdoelen, de ontwikkelingssamenwerking.

KOCKELMAN:
Maar hoe weet u dan ?


BALKENENDE:
Door te zorgen dat je investeert in goede contacten. En dat kan ook. Nederlandse ondernemingen doen veel in Afrika. Er zijn de nodige contacten. Er zijn hulporganisaties. We geven veel ontwikkelingssamenwerkinggeld. Men weet ook dat Europa een belangrijke speler is en het is ook zo dat als je goede contacten hebt met landen, dan is het ook mogelijk om te praten over die moeilijke dingen. Daar is ook sprake van.

KOCKELMAN:
Maar is dat dan genoeg om die Chinezen de loef af te steken?


BALKENENDE:
Nou ja, dan moet je zelf misschien persoonlijk ook handiger zijn. Ik zal niet graag zien dat een continent alleen maar in de invloedsfeer zal komen van een land als China. En het is prima dat China actief is. China is een wereldspeler. Maar laten we dan alsjeblieft zorgen dat ook wij die contacten hebben. En daarom vind ik het van zo'n belang dat die top wel doorgaat.

HOORZITTING MISSIE AFGHANISTAN

KOCKELMAN:
En dat is dus een heel belangrijk agendapunt op die top. Dat waren de huidige collega's. Dan hebben we nog een voormalig collega. Die zit namelijk in Brussel op het hoofdkwartier van de NAVO, de SG, die heet De Hoop Scheffer. In de Tweede Kamer balen ze er een beetje van dat hij niet is op komen dagen voor die hoorzitting. Heeft u hem gebeld eigenlijk?


BALKENENDE:
Laten we nu niet spreken over mijn contacten met De Hoop Scheffer. Ik heb overigens regelmatig contact met hem. Dat is soms telefonisch, dat is soms een email of een Sms-bericht. Ik vind dat ik niet kan treden in de verhouding tussen de Tweede Kamer en de secretaris-generaal. Ik wil wel een paar dingen erover kwijt. Vandaag vinden de hoorzittingen plaats. Maar het is ook zo dat de heer De Hoop Scheffer vandaag bij de ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO-landen is. Minister Verhagen is nu in Brussel om die contacten met De Hoop Scheffer te kunnen onderhouden. Dus ik begrijp wel dat hij vandaag sowieso een agendaprobleem heeft.

KOCKELMAN:
Maar maandag had hij kunnen komen. Voor de VVD was het misschien wel heel belangrijk om ze achter de missie te krijgen.


BALKENENDE:
Met alle respect. Gaat het nu uiteindelijk om nu met elkaar van gedachten te wisselen, om te praten over ontwikkelingen. Dan denk ik ook van: de Hoop Scheffer zegt: ik kan niet vandaag eerder. Ik nodig Kamerleden uit in Brussel. Daar kun je het gesprek met elkaar ook voeren. Ik doe geen uitspraken erover. Dat zijn gevoeligheden van de Kamer. Daar moet ik ook niet in treden als minister-president. Het gaat uiteindelijk wel om de inhoud.

KOCKELMAN:
Uw boodschap is: doe niet zo moeilijk.


BALKENENDE:
De Kamerleden die naar Brussel gaan, zullen natuurlijk die vragen stellen hoe zit dat met de participatie van ander landen? Hoe zit dat met de duur van de Nederlandse missie de komende jaren. Al die vragen kunnen worden gesteld en ik hoop vooral dat de Kamerleden zich zullen richten op de inhoud.

VERKIEZINGEN RUSLAND

KOCKELMAN:
Laatste vraag, heeft u nog een bloemetje gestuurd naar een andere collega, namelijk naar de premier van Rusland in wording Vladimir Poetin?


BALKENENDE:
Nee, ik heb geen bloemetje gestuurd. Dat gebeurt trouwens ook nooit bij collega's ut ander landen bij verkiezingen. Maar ik snap uw vraag wel. Het is een verkiezing waar natuurlijk wel het nodige op af te dingen is. Er is kritiek gekomen. Er is denk ik terecht gezegd, ook in Rusland zelf zijn er klachten gekomen. Neem die klachten in ieder geval serieus. Daarom is het ook van belang, we hebben nu parlementsverkiezingen gehad, maar volgend jaar vinden er presidentverkiezingen plaats. Dan zal de internationale gemeenschap wel kijken hoe een land als Rusland het doet met die verkiezingen. (Letterlijke tekst, ongecorrigeerd, MT)