Hoogheemraadschap van Rijnland


sloten

Onterechte brieven over schoonmaken sloten

Een aantal mensen heeft van het hoogheemraadschap van Rijnland ten onrechte een aanschrijving ontvangen om een sloot schoon te maken. Zij kunnen deze brief als niet verzonden beschouwen en krijgen deze maand nog een schriftelijke bevestiging hiervan. De brief was alleen bedoeld voor eigenaren die een sloot moeten onderhouden en dit hadden nagelaten. Zij krijgen nog een brief over de verdere procedure. Bij vragen is het hoogheemraadschap van Rijnland bereikbaar op telefoonnummer 071-3063590 of via de mail, schouw@rijnland.net.

Onderhoudsplicht sloten

Iedere eigenaar van een (gedeelte van een) sloot is verplicht die te onderhouden. De onderhoudsplichtigen die nog achterstallig onderhoud hadden zijn door Rijnland aangeschreven. Hierbij is een aankondiging bestuursdwang gebruikt waarbij de onderhoudsplichtige in de gelegenheid wordt gesteld alsnog het onderhoud zelf uit te voeren. Op basis van telefonische reacties is gebleken dat een aantal percelen onterecht is aangeschreven. Dit heeft onder meer te maken met de dit jaar geïntroduceerde vergaande digitale gegevensverwerking om efficiënter te werken. Helaas openbaarden zich bij deze invoering enkele kinderziektes. Die worden nu verholpen.

Het onderhoud is noodzakelijk om een goede aan- en afvoer van water te kunnen blijven garanderen en daarmee wateroverlast te voorkomen. Medewerkers van Rijnland controleren jaarlijks op de aanwezigheid van waterplanten, overhangende begroeiing en ingetrapte kanten. In totaal zijn ruim 70.000 percelen gecontroleerd. Bij 90% hiervan is de sloot in orde. Bij ruim 10% van de percelen is echter nog sprake van achterstallig onderhoud.

Waarom sloten onderhouden?

Watergangen, zelfs de kleinste slootjes, hebben meerdere functies: ze verfraaien het Hollandse landschap of een stadswijk, je kunt er in varen, je kunt er in vissen en vee kan er uit drinken. Maar bovenal hebben ze een waterstaatkundige betekenis: het land kan naar de sloten "ontwateren" en vervolgens moet dat water worden afgevoerd, uiteindelijk naar de grote boezemgemalen. In het najaar en de winter valt er veel regen. Bovendien hebben de bomen en planten even geen behoefte aan water en door de lage temperaturen is er geen verdamping. De watergangen krijgen dus veel werk te doen en daarom moeten ze in een optimale conditie zijn. Om droge voeten te houden is het noodzakelijk dat de sloten schoon zijn om het water af te kunnen voeren.
'Droge voeten, schoon water!'