Structureel falen Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ)


Gebruikers gezondheidszorg niet beschermd door inspectie

AMSTELVEEN, 20071206 -- Sinds jaren constateert MdH dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) bijzonder terughoudend is bij het in behandeling nemen van klachten over seksueel misbruik en andere vormen van ernstig machtsmisbruik door hulpverleners. Helaas gaat het dan geenszins om zaken die niet haalbaar zijn.

Meestal gaat het juist om de meest ernstige klachten die door MdH of door een slachtoffer zelf bij de IGZ worden aangedragen die zij niet in behandeling nemen. Omwille van het geconstateerde bestaat dan ook het vermoeden dat inspectie moeite heeft met het in behandeling nemen van klachten die de meest verwijtbare gedragingen door hulpverleners betreffen. Hoe ernstiger en kwaadaardiger de geestelijke problematiek die uit het door de hulpverlener vertoonde gedrag blijkt, is, hoe minder geneigd de inspectie blijkt te zijn, een casus in behandeling te willen nemen.

Daarbij zou de toezichthoudende instantie juist de minste moeite met de meest ernstige gevallen van onprofessioneel handelen door een hulpverlener moeten hebben en zich juist voor die zaken in het bijzonder moeten willen inzetten. De keuzes van de inspectie zijn dan ook regelmatig niet in het belang van de gebruiker van de gezondheidszorg.


Inspectie vervult haar taken niet

Het genoemde staat haaks op de toezichthoudende rol van de IGZ en haar taak, daar waar nodig, in te grijpen. Met name als het om een hulpverlener gaat die valt onder de meest zorgwekkende groep plegers van machtsmisbruik, degenen die lijden aan een narcistische persoonlijkheidsstoornis, aan een stoornis met antisociale trekken of zelfs aan psychopathie[1],onderneemt de inspectie geen tot slechts geringe activiteit. Dit, hoewel het juist haar taak is de gebruikers van de gezondheidszorg zo goed mogelijk te beschermen tegen wanpraktijken binnen de zorg. Aan degenen die de meeste slachtoffers veroorzaken en die de zorgsector de grootste schade berokkenen, wordt de grootste kans geboden ermee weg te komen. Een ontoelaatbare en onhoudbare situatie die dringend onderzoek naar het structureel falen van de inspectie eist opdat er beleidswijzigingen kunnen worden doorgevoerd en het algemeen belang voortaan beter behartigd zal worden.


Verzoek aan de minister

Vandaag dient MdH een verzoek bij minister Klink in dat beoogt de minister te informeren over structurele problemen bij de IGZ. Het verzoek luidt: een onderzoek in te stellen naar het functioneren van de IGZ in zake het omgaan met meldingen van seksueel misbruik en andere vormen van ernstig machtsmisbruik door hulpverleners. Daarnaast verzoekt MdH de uitkomst van het onderzoek te gebruiken voor noodzakelijke beleidsaanpassingen. MdH verzoekt de minister tevens zich in te zetten voor het totstandkomen van een cultuurverandering bij de IGZ en erop toe te zien dat het belang van de gebruiker van de gezondheidszorg voortaan ook in zake grensoverschrijdend gedrag (GOG) bovenaan de agenda van de inspectie zal komen te staan, dat eigenbelangen en ontluisterende gevechten op de voor- of achtergrond zoveel mogelijk beperkt zullen blijven en men bij de inspectie ervan doordrongen raakt wat het zich inzetten voor het algemeen belang inhoudt. Klagers zouden tevens grote baat hebben bij een servicegerichte en ter zake deskundige inspectie. Ook verzoekt MdH de minister in dezen al het mogelijke te ondernemen.



Bijlage:

Brief MdH dd. 6 december 2007 aan de Minister van VWS, dr. Ab Klink, onderwerp: "Dit mag óók niet!" (in reactie op het IGZ bulletin `Het mag niet, het mag nooit').

De klacht/het verzoekschrift gaat over de navolgende deelonderwerpen:

Falen inspectie in de zaak Moll van Charante/Daidalos
Het monopolie van inspectie en het verspelen van waardevolle kansen

Falen inspectie in andere ernstige zaken van seksueel misbruik en ander machtsmisbruik door hulpverleners

Zogenaamd in het algemeen belang

Inspectie ontevreden over het aantal meldingen?

Geïnstitutionaliseerd narcisme?



Nota bene:
De brief/het verzoek van MdH aan minister Klink treft u op de navolgende pagina va MdH aan: www.misbruikdoorhulpverleners.nl/verzoekmdhaanministerabklink061207.html !


Het op 3 december jl. verzonden persbericht van MdH over de definitieve doorhaling door het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg (CTG) van de voormalig arts/psychotherapeut Lieneke Moll van Charante in het BIG-register treft u op de navolgende pagina op MdH aan: www.misbruikdoorhulpverleners.nl/websiteinmedia.html via die u ook de uitgebreide versie van het persbericht inclusief links naar het zestal uitspraken van het CTG (zeer waarschijnlijk een primeur in de tuchtrechtelijke geschiedenis!) van 27 november 2007 en verdere achtergrondinformatie zult aantreffen. De uitgebreide versie van het eerder verzonden persbericht, inclusief verwijzing naar het falen van de inspectie, kunt u ook direct via de navolgende pagina lezen: www.misbruikdoorhulpverleners.nl/persberichtMdH2december2007mollvancharante.html


Diverse informatie:

Dit persbericht treft u op de navolgende pagina van MdH aan: www.misbruikdoorhulpverleners.nl/websiteinmedia.html


Contactgegevens inspectie: Hoofdinspectie van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ): Postbus 16119, 2500 BC Den Haag, Tel.:  070 - 340 79 11, Fax.: 070 - 340 51 40, E-mail: hi.higz@igz.nl, Internet: www.igz.nl

Contactgegevens van alle medische tuchtcolleges (RTG's en CTG): www.tuchtcollege-gezondheidszorg.nl


Algemene informatie over het onderwerp 'grensoverschrijdend gedrag (GOG) door hulpverleners' treft u op onze website o.a. op de navolgende pagina's aan:

- Pagina 'Wetenschappelijke Feiten over GOG': www.misbruikdoorhulpverleners.nl/wetenschappelijkefeitenovergog.html 
M.b.t. het falen van de inspectie zijn met name de betreffende punten van belang: `Oorzaak nummer één' en `Bijkomende wangedrag'. Leest u a.u.b. ook de stukken naar die de genoemde stukken linken.  

- Informatiebrochure MdH: www.misbruikdoorhulpverleners.nl/BrochureMdHgewoontekst.html





Website Misbruik door Hulpverleners (MdH)